Artiest

Bette Midler

  1. Artiestenchevron right
  2. Bette Midler
Bette Midler is een Amerikaanse zangeres en actrice die in 1972 in de VS doorbreekt met haar debuutalbum The Divine Miss M. Ze wordt een grote ster dankzij de films The Rose, Beaches en The First Wives Club. Haar grootste hit in Nederland is To Deserve You in 1996.

Biografie

Bette Midler wordt op 1 december 1945 geboren op Honolulu, Hawaï. Ze speelt zich in de jaren zestig in de kijker met haar rol als Tzeitel in de Broadway-musical Fiddler On The Roof. Daarnaast treedt ze op in nachtclubs met een mix van stand-up comedy en zang. Ze wordt opgemerkt door Atlantic Records en brengt in 1972 haar debuutalbum The Divine Miss M uit. De elpee levert in de Verenigde Staten een gouden plaat op en de Andrews Sisters-cover Boogie Woogie Bugle Boy bereikt daar de top 10. Midlers titelloze tweede album is eveneens een succes en in 1974 ontvangt de zangeres een Grammy Award in de categorie Beste Nieuwkomer. De daaropvolgende platen, Songs For The New Depression, Broken Blossom en Thighs And Whispers, verkopen minder goed.

The Rose

Nadat de plaatverkopen eind jaren zeventig teruglopen, richt Midler zich weer wat meer op acteren. In 1971 vertolkt ze al de hoofdrol in de weinig succesvolle satirische bijbelfilm The Thorn, maar in 1979 wordt ze opnieuw gevraagd om de titelrol van een speelfilm te verzorgen. Ditmaal voor The Rose, losjes gebaseerd op het leven van Janis Joplin. The Rose is een regelrechte kaskraker en de door Amanda McBroom geschreven titelsong wordt het lijflied van Bette Midler. In Nederland bereikt de single de hitlijsten niet, al wordt de soundtrack wel goed verkocht. Bette Midler brengt in 1980 de concertfilm Divine Madness uit en het boek A View From Abroad, dat een bestseller wordt. Haar volgende film is de de komedie Jinxed uit 1981, maar deze flopt.

Beast Of Burden

Pas in het voorjaar van 1984 scoort Bette Midler haar eerste hit in Nederland met de Rolling Stones-cover Beast Of Burden. Het origineel uit 1978 is geen hit en volgens menigeen is Midlers cover de definitieve versie van de rocksong. Het nummer is afkomstig van het album No Frills uit 1983. Hierop staat ook een cover van de Marshall Crenshaw-song You’re My Favorite Waste Of Time, dat in 1986 een hit is voor Owen Paul. In de resterende helft van de jaren tachtig doet Midler het beter op het witte doek dan in de hitlijsten, met glansrollen in de films Down And Out In Beverly Hills, Ruthless People, Big Business, Outrageous Fortune en Beaches, waarvan ze tevens de soundtrack maakt. In de VS wordt de filmsong Wind Beneath My Wings een grote hit.

To Deserve You

We vinden Bette Midler in 1991 pas weer in de Nederlandse hitlijsten, nu met From A Distance. De powerballad is afkomstig uit de succesvolle film For The Boys, waarvoor Midler wederom de hele soundtrack vol zingt. Ze verkleedt zich als heks voor de Disney-film Hocus Pocus uit 1993. Datzelfde jaar neemt ze de soundtrack op voor de tv-film Gypsy. Gedurende de jaren negentig heeft ze prominente gastrollen in tv-series als The Simpsons, The Nanny en Seinfeld. In 1996 schittert ze naast Diane Keaton en Goldie Hawn in de komische film The First Wives Club. Datzelfde jaar scoort ze haar grootste hit in Nederland met de dancemix van haar nummer To Deserve You, geschreven door Maria McKee. Haar Greatest Hits-album Experience The Divine staat die zomer twee weken op nummer 1.

Netflix

Midler weet haar plaatverkoop uit 1996 nooit meer te overtreffen. De hits blijven uit en de superster is ook beduidend minder in de bioscopen te zien. In het najaar van 2000 krijgt ze haar eigen sitcom, genaamd Bette, maar die wordt na een half jaar van de buis gehaald vanwege te lage kijkcijfers. De gelijknamige cd is dat jaar Midlers laatste studioalbum met nieuwe liedjes, naast covers van Kirsty MacColl en Elvis Costello. In de jaren daarna brengt ze wel nog albums uit met covers van Rosemary Clooney en Peggy Lee, alsmede een kerst-cd en een plaat vol liedjes van meidengroepen uit de jaren zestig. Ze is in 2017 weer op Broadway te zien, in een nieuwe opvoering van Hello, Dolly!, en daarna speelt ze de rol van Hadassah Gold in de Netflix-serie The Polician. In 2021 werkt ze aan het vervolg op Hocus Pocus.