Artiest

Connie Francis

  1. Artiestenchevron right
  2. Connie Francis
In een laatste poging op succes nam Connie Francis in het najaar van 1957 het liedje 'Who’s Sorry Now' op. Het nummer werd een geweldige hit en vormde het begin van een imposante carrière. Nog steeds wordt Connie Francis beschouwd als het prototype van de vrouwelijke popster. Wereldwijd zijn meer dan 70 miljoen platen van haar verkocht. Daarmee kan zij moeiteloos wedijveren met het succes van huidige vrouwelijke popsterren als Madonna en Britney Spears.

Connie Francis wordt op 12 december 1938 geboren als Concetta Rosa Maria Franconero in Newark, New Jersey. Connie’s Italiaanse ouders stimuleren haar om een instrument te bespelen. Connie kiest voor de accordeon en zingt er ook bij. Op tienjarige leeftijd maakt Concetta haar tv-debuut in het programma Startime. Presentator Arthur Godfrey heeft moeite met het uitspreken van haar Italiaanse naam en raadt haar aan die te veranderen. Vanaf dat moment noemt Concetta zich Connie Francis. Ook de accordeon moet er aan geloven. Connie Francis droomt namelijk van een carrière als zangeres.

Droom

In 1955 neemt de dan 16-jarige Connie haar eerste plaatje op: 'Freddy'. Het plaatje flopt, net als de volgende acht singles die zij uitbrengt bij MGM Records. De platenmaatschappij zegt het contract met haar op. Als afscheid van MGM en haar gedroomde zangcarrière mag ze nog één plaatje opnemen. Onder die omstandigheden staat Connie Francis in oktober 1958 in de MGM Studio, waar zij een eigen versie inzingt van het door haar vader voorgestelde liedje 'Who’s Sorry Now'. Het plaatje wordt in februari 1958 op single uitgebracht, waarna het binnen de kortste keren hoog in de Top 10 van de Amerikaanse hitlijsten staat. Connie’s droom lijkt toch uit te komen! MGM Records biedt haar een nieuw contract aan.

Talenwonder

De klassieker 'Who’s Sorry Now' is de eerste uit een lange reeks van wereldhits. Tien jaar na haar eerste succes heeft Connie ruim veertig wereldhits op haar naam staan, waaronder onvergetelijk liedjes als 'My Happiness', 'Frankie', 'Everybody’s Somebody’s Fool', 'Breakin’ In A Brand New Broken Heart' en 'Don’t Break The Heart That Loves You'. Daarnaast vertolkt zij liedjes in allerlei andere talen, waaronder het Frans, Italiaans, Spaans, Duits en zelfs Japans. Ook neemt zij een in het Nederlands gezongen versie op van het liedje 'Someone Else’s Boy', dat wordt vertaald in 'Jij Bent Niet Van Mij'.

Filmdebuut

In 1960 maakt Connie Francis haar debuut op het witte doek in de film Where Are The Boys. Het door haar gezongen filmthema wordt een grote hit. Na Where Are The Boys volgen rollen in een aantal andere films , waaronder Follow The Boys en When The Boys Meet The Girls. Connie geeft concerten over de hele wereld. Zo staat zij samen met Johnny Hallyday op het podium in de befaamde Moulin Rouge in Parijs, treedt ze op voor de Britse koningin Elisabeth en zingt ze voor de Amerikaanse troepen in Vietnam.

Tegenslag

Haar privé leven wordt gedomineerd door tegenslagen. Ze treedt viermaal in het huwelijk die allen eindigen met een scheiding. Zelf noemt ze de afgebroken relatie die zij op jonge leeftijd had met zanger Bobby Darin de grootste teleurstelling in haar liefdesleven. Ze had met Darin willen trouwen maar dat werd verboden door haar vader, die Darin onder bedreiging van een pistool liet weten dat hij nooit meer contact mocht hebben met de toen 17-jarige Connie. In 1974 wordt Connie na afloop van een optreden aangerand door een onbekende dader. Ze raakt depressief en belandt in een diepe persoonlijke crisis. Tot overmaat van ramp wordt in 1981 haar geliefde broer George vermoord.

Who’s Sorry Now

Ondanks alle tegenslagen weet Connie Francis zich te herpakken. Sinds 1989 treedt zij weer op, zij het onregelmatig. In 2000 wordt haar eerste hit 'Who’s Sorry Now' verkozen tot een van de beste honderd liedjes uit de 20ste eeuw. Who’s Sorry Now is ook de titel van een autobiografische film, waarvoor zij samen met zangeres Gloria Estefan het filmscript heeft geschreven. Naar verluidt beleeft de film Who’s Sorry Now in 2009 z’n première.