Artiest

John Legend

  1. Artiestenchevron right
  2. John Legend
Amerikaanse zanger die met zijn debuutalbum Get Lifted in no time naar de nummer 1-positie in de Amerikaanse R&B- en hiphop-hitlijsten schiet. In Nederland breekt John Legend definitief door met zijn tweede album Once Again.JJ

John Stephens, zoals John Legend eigenlijk heet, is één van die vele artiesten die al vroeg weet dat hij de muziek in wil. Als kind geeft hij zelf al aan dat hij erop wacht om ontdekt te worden. Op dat moment is hij nog maar 6 jaar oud.

Get Lifted

De verwachting dat hij later in zijn leven met muziek bezig zou zijn, maakt hij waar en op zijn 25ste brengt hij zijn debuutalbum Get Lifted (2004) uit bij Columbia Records. De eerste single van het album heet 'Used To Love U'.

Sound

Legend combineert het geluid van oude seventies-soul met hedendaagse hiphop. Hiervoor maakt hij gebruik van de knowhow van een aantal gerenommeerde namen uit de hiphopmuziek, zoals Snoop Dogg en Grammy-winnaar Kanye West. Bij de laatste speelt hij toetsen op de Europese tournee in 2004, die dan onder meer langs het Amsterdamse Paradiso leidt. 

Paradiso

John Legend speelt in 2005 zelf ook in Paradiso, weliswaar in de kleine zaal. Rond de zomer van dat jaar verschijnt zijn single 'Ordinary People'. 

Tweede album

Het tweede album van John Legend heet Once Again. Het wordt uitgebracht in 2006. De eerste single 'Save Room' wordt een grote hit. De populariteit van de Amerikaanse zanger groeit hard in Nederland. Zo hard zelfs dat de zanger in december 2006 de Heineken Music Hall uitverkoopt.

'PDA' (We Just Don't Care)

Het nummer 'PDA (We Just Don't Care)', eveneens afkomstig van het inmiddels zeer succesvolle album Once Again, wordt in april 2007 uitgebracht. John Legend geeft op zaterdag 30 juni een concert in het Westerpark in Amsterdam. Rond het concert verschijnt de single 'Stereo'.

Nieuwe albums

In 2008 komen het live-album Live from Philadelphia en het derde studioalbum Evolver uit. Andre3000 (Outkast) werkt mee aan het album en is onder andere te horen op de single 'Green Light'. Daaropvolgende singles zijn 'Everybody Knows' en de ballad 'This Time'. Stuk voor stuk hits.

Wake Up

De liefde van John Legend ligt nog steeds bij muziek uit de jaren zeventig en met zijn volgende album laat hij die liefde zien. In september 2010 komt Wake Up uit, een samenwerking tussen Legend en The Roots en doordrenkt met een seventies-vibe. De eerste single is 'Wake Up Everybody' waarbij John Legend en The Roots hulp krijgen van rapper Common en zangeres Melanie Fiona.

Love In The Future

In september 2013 brengt John Legend zijn vijfde studio-album Love In The Future uit. Het is zijn eerste solo-album sinds Evolver (2008). Op het album leunt John Legend nog altijd op zijn romantische soulliedjes. Maar zoals de titel al doet vermoeden is er ook een futuristisch geluid in terug te vinden. Dat hoor je vooral terug in de beats, mede gecreëerd door Kanye West. West helpt op het hele album een handje mee met de producties. De eerste single is 'Who Do We Think We Are' met rapper Rick Ross. De tweede single 'Made To Love' haalt de Nederlandse hitlijsten in september 2013.

'All Of Me'

Naast die laatste twee singles wordt ook het nummer 'All Of Me' uitgebracht. Het nummer slaat in als een bom en groeit uit tot één van John's grootste hits. Ook de bijbehorende videoclip maakt veel indruk. Deze wordt opgenomen met hijzelf en zijn vrouw in de hoofdrol. Ook worden er beelden van het huwelijk van het dan pasgetrouwde stel in de clip verwerkt.