Artiest

Twenty One Pilots

  1. Artiestenchevron right
  2. Twenty One Pilots

Twenty One Pilots is een duo uit de Amerikaanse staat Ohio, dat in 2013 in eigen land doorbreekt met het album Vessel. De band wordt in Nederland bekend dankzij de top 10-hit Stressed Out uit 2016. Het album Trench bereikt in 2018 de eerste plek in de albumlijst.

Biografie

Studentenvrienden Tyler Joseph, Nick Thomas en Chris Salih besluiten in 2009 een band op te richten. Ze brengen nog datzelfde jaar in eigen beheer het titelloze debuutalbum uit, waarop ze pop, rap en elektronische muziek combineren. Ook de tweede plaat, Regional At Best, wordt door de jongens zelf uitgebracht. Wanneer ze in een uitverkochte Newport Music Hall spelen, vallen de platenfirma’s over elkaar heen om Twenty One Pilots binnen te halen. Uiteindelijk tekent de groep bij Fueled By Ramen, waar ook Panic! At The Disco en Fall Out Boy albums opnemen. Chris Salih en Nick Thomas verlaten de groep in 2011. Drummer Josh Dun neemt het stokje over, waardoor Twenty One Pilots een duo wordt.

Stressed Out

In 2013 verschijnt Vessel, de derde plaat van Twenty One Pilots. Het album wordt geproduceerd door Greg Wells, die eerder achter de knoppen zat bij artiesten als Selena Gomez, Mika, Adam Lambert, Sarah Bettens en Katy Perry. De cd bereikt in Nederland de onderste helft van de Album Top 100 en de groep geeft die zomer een optreden op Lowlands. Het jaar daarna treedt Twenty One Pilots op in Melkweg en Paradiso, alsmede op Pinkpop en het Metropolis Festival in Rotterdam. De echte doorbraak komt pas met het door Ricky Reed en Mike Elizondo geproduceerde album Blurryface uit 2015. De show in TivoliVredenburg is in november stijf uitverkocht. De single Stressed Out is begin 2016 de eerste hit voor het tweetal en bereikt de top 10. Opvolger Ride is een bescheiden hitje.

Pinkpop

Voor de soundtrack van de stripboekverfilming Suicide Squad maakt Twenty One Pilots het nummer Heathens, dat in de zomer van 2016 een hit is. Dat jaar is de band in 013 en de HMH te zien. Sindsdien is het duo niet meer in de hitparades te vinden in Nederland, al verkopen en streamen de albums erg goed. Trench komt in oktober 2018 op de eerste plek van de Album Top 100 binnen, waarna in maart een concert in de Ziggo Dome volgt en in augustus op Lowlands. Het geplande optreden op Pinkpop in 2020 gaat niet door vanwege de coronapandemie. Het album Scaled And Icy verschijnt in mei 2021 en bereikt de top 10. Het plan om de gemiste Pinkpop-show in juni 2021 in te halen, valt in duigen wanneer er dat jaar geen grootschalige festivals mogelijk zijn door coronabeperkingen. Het optreden wordt alsnog ingehaald in 2022.