Artiest

Seu Jorge

  1. Artiestenchevron right
  2. Seu Jorge
De Braziliaan Seu Jorge is dol op samba: "Samba is onze waarheid, onze bijzonderheid, het is onze gouden medaille, ons bastion, onze Braziliaanse vaandel." Naast muzikant en zanger is hij ook acteur. Internationaal brak hij door met zijn rol in de film Cidade de Deus.

Sloppenwijk

Jorge Mario da Silva wordt in 1970 geboren in een krottenwijk ten Noorden van Rio de Janeiro en al op jonge leeftijd moet hij aan het werk om te overleven. Ondanks al deze baantjes besluit hij al op tienjarige leeftijd dat hij musicus en zanger wil worden. Jorge treedt op als zanger in nachtbars, maar als zijn familie uiteenvalt door een sterfgeval, is hij dakloos.

Autodidact

Nadat hij enkele jaren zwervend door heeft gebracht, wordt hij opgenomen in een theatergezelschap en leert hij zichzelf gitaar en viool spelen. De band Farofa Catrioca ontstaat en combineert samba, jongo, reggae, funk, rap, acrobatiek en dans. Jorge werkt mee aan verscheidene onafhankelijke albums en tourt met Planet Hemp door de VS en Japan.

Samba

Op 34-jarige leeftijd is Seu Jorge een populaire zanger en componist, die inspiratie put uit vele muziekstijlen, maar bovenal liefhebber is van samba. "Samba is onze waarheid, onze bijzonderheid, het is onze gouden medaille, ons bastion, onze Braziliaanse vaandel," aldus Jorge.

Samba rock

In 1999 brengt hij zijn debuutalbum uit, Samba Esporte Fino, mede geproduceerd door Mario Caldato van de Beastie Boys. Het geluid van Jorge is dan te omschrijven als samba rock, sambas met alto, funk, reggae, etc. Het album wordt in zijn geboorteland uitgeroepen tot album van het jaar. De opvolger hiervan, Carolina, komt een jaar later uit en bevat wat meer klassieke Braziliaanse samba soul. De Europese markt wordt in 2004 getrakteerd op het album Cru, uitgebracht door het Franse label Naieve. Zo treedt hij tijdens North Sea Jazz Festival in 2005 op in Den Haag.

Filmacteur

Seu Jorge is niet alleen bekend als muzikant en zanger, maar ook als acteur. Veelal in Brazilie, maar het internationale publiek kan hem bewonderen in de film Cidade de Deus (City of God). In de film van The Life Aquatic van Steve Zissou zingt hij covers van David Bowie in het Portugees.