Artiest

Kim Wilde

  1. Artiestenchevron right
  2. Kim Wilde
Britse popzangeres die in de jaren '80 hits op haar naam schrijft met 'Kids In America', 'Cambodja', 'You Keep Me Hangin' On' en 'You Came'. Kim Wilde is de dochter van Marty Wilde.

In 1981 maakt Europa kennis met Kim Wilde. De Britse, dochter van jaren vijftiger popmuzikant Marty Wilde, was popmuzikant in de jaren ’50, verovert de hitlijsten met ‘Kids In America’. Het popdeuntje rijst in haar thuisland naar nummer twee, in Nederland haalt het de zesde plek. Opvolger ‘Chequered Love’ herhaalt het success van ‘Kids in America’, dit nummer blijft zelfs langer in de Nederlandse hitlijsten én het komt hoger: een tweede plek voor een tweede single.

Kids in America

De verwachtingen voor Wilde’s debuutalbum zijn dan ook hooggespannen. Maar het album lost de verwachtingen in die de twee singles hebben geschapen, met een tweede plek in de Nederlandse albumcharts. Pas een jaar later breekt Wilde ook in de Verenigde Staten door. Terwijl Amerikaanse radiostations ‘Kids In America’ ontdekken, ligt bij ons Select al in de platenhandel. In Groot-Brittannië met evenveel succes als het debuutalbum, maar in Nederland gaat het al bergaf. Na Select wordt het helemaal stil rond Wilde.

Mainstream

Pas in 1986 scoort ze in Engeland nog een top 10-hit met ‘You Keep Me Hangin’ On’, oorspronkelijk een nummer van The Supremes. In de VS is het haar laatste hitsingle, het Britse publiek toont nog zijn appreciatie voor ‘Another Step (Closer to You)’, een duet met Junior Giscombe. Daarna verandert ze van imago. Waar Wilde debuteerde met synth-pop die past bij de new wave hype van dat moment, richt ze zich meer en meer op mainstream popmuziek en meet ze zich een sexier imago aan.

Tuinieren

Geen eenduidig goede zet, zo blijkt. Alhoewel Wilde in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland nog een handvol hits scoort (‘You Came’, ‘Never Trust A Stranger’ en ‘Four Letter Word’), kan ze het succes van de vroege albums niet herhalen. In de jaren ’90 blijft Wilde muziek maken en af en toe komt er een bescheiden hitje uit, maar Wilde is een schim van zichzelf geworden. Ze verschijnt als tuinarchitecte in enkele BBC huis-en-tuin programma's en schnabbelt wat bij met 80's concerten.

Never Say Never

In 2006 komt het album Never Say Never uit, met daarop zowel nieuw materiaal als remix-versies van oude nummers.