Artiest

Clifford Brown

  1. Artiestenchevron right
  2. Clifford Brown
Clifford Brown (Wilmington, Delaware, 30 oktober 1930 - Bedford, Pennsylvania, 26 juni 1956) was een Amerikaanse jazztrompettist.

Schoolband

Brown kreeg zijn eerste trompetlessen van zijn vader en speelde vanaf 1945 in de schoolband van zijn High School. In 1948 begon hij met een studie aan de Delaware State University. In dezelfde tijd begon hij ook de jazzclubs van Philadelphia te bezoeken, waar hij kennis maakte met bekende muzikanten uit de bebop-scene, zoals Kenny Dorham, Max Roach, J. J. Johnson, Benny Golson en Fats Navarro. De laatste herkende Browns talent en moedigde hem aan professioneel muzikant te worden

Clifford Brown & Max Roach Quintet

De band die Brown in die tijd samen met Max Roach oprichtte, het Clifford Brown & Max Roach Quintet, ontwikkelde zich binnen korte tijd tot een gerenommeerde hard bop-formatie. In de sound van de band speelde aanvankelijk ook tenorsaxofonist Harold Land een voorname rol, tot deze werd vervangen door Teddy Edwards en uiteindelijk door Sonny Rollins. Met de laatste zou de band wereldberoemd in het bebop-genre worden.

Verkeersongeluk

Op 26 juni 1956 kwamen Brown, Richie Powell en diens echtgenote Nancy om het leven bij een verkeersongeval in de buurt van Bedford, PA, toen de auto waarmee ze naar een optreden in Chicago reden onder regenachtige omstandigheden van de weg raakte. Brown, slechts 25 jaar oud geworden, werd begraven op Mt. Zion Cemetery in Wilmington. In deze plaats wordt ieder jaar het Clifford Brown Jazz Festival gehouden.

Nummers van Clifford Brown