Artiest

Esperanza Spalding

  1. Artiestenchevron right
  2. Esperanza Spalding
De 25 jarige Esperanza Spalding is een nieuwe ster aan het jazz-firmament. Ze oogt niet alleen leuk, ze beheerst de contrabas feilloos, schrijft zelf haar repertoire en zingt meer dan verdienstelijk.

Wonderkind

Esperanza Spalding (1984, Portland Oregon) speelt in eerste instantie viool. Op 15-jarige leeftijd komt ze in aanraking met de contrabas en wordt ze onmiddellijk verliefd op het instrument. Vanwege haar haar virtuoze spel wordt ze beschouwd als wonderkind. Ze stort zich op de jazz, maar speelt ook blues, funk, hip-hop en fusion. en beheerst ze Braziliaanse en Afro-Cubaanse stijlen. 

Debuten

Haar officiële debuut is de CD Junjo, die ze opnam op 21-jarige leeftijd en een jaar later uitbracht (2006). Ze ziet deze CD nu vooral als een 'team effort' met haar toenmalige band. Haar plaat Esperanza uit 2008 beschouwt ze als haar echte debuut. Op de cd speelt ze bas en zingt ze. Ze schijft het merendeel van de composities zelf en tekent ook voor de productie van die cd. Na deze release staat ze definitief in de internationale schijnwerpers. 

 

Docent

In 2005 wordt ze docent op het prestigieuze Berklee College of Music in Boston en is de jongste leraar na Pat Metheny. In 2009 is ze te zien op North Sea Jazz. In 2010 verschijnt haar album Chamber Music Society. Esperanza Spalding is een opvallende artieste in het jaarlijkse Grammy festijn in de VS. Ze is de eerste jazzmuzikant ooit die een Amerikaanse Grammy wint voor beste nieuwe artiest.Foto: Sandrine Lee