Artiest

Lou Donaldson

  1. Artiestenchevron right
  2. Lou Donaldson
Lou Donaldson is een altsaxofonist en zanger. Als 15-jarige jongen begon hij met klarinet en en verruilde het instrument voor de alt-sax in een marine-band samen met oa. Willie Smith, Clark Terry en Ernie Wilkins. Zijn eerste opnames waren met Milt Jackson en Thelonious Monk in 1952, daarnaast was hij ook leider van kleine groepen waarmee hij tourde door Europa.

Bop en funk

Alhoewel zijn eerste werk hoofdzakelijk bop-georienteerd was, begon Donaldson in 1963 op te nemen voor Argo (later werd dat Cadet) dat gespecialiseerd was in funk. Terug bij het Blue Note label in 1967 maakte hij een aantal platen waarbij hij met succes de bop en de funk wist te combineren. Met het funky album Alligator Boogaloo scoorde Donaldson twee hitsingles en werd hij veelvuldig gedraaid op de R&B radiostations.

Lonnie Smith

In het begin van de jaren '80 keerde hij weer terug naar het hardbop-front. En daar is hij nog steeds een welkome gast, hoewel deze veteraan uitstapjes naar de souljazz, zoals met organist Dr. Lonnie Smith, nog steeds niet schuwt.