Artiest

Pigbag

  1. Artiestenchevron right
  2. Pigbag
De groep Pigbag werd in 1980 gevormd door Chris Hamlyn (klarinet, percussie), Roger Freeman (percussie, trombone), Chris Lee (trompet) en James Johnstone (saxofoon, gitaar).

In de eerste maanden na hun oprichting, doet de groep niet veel meer dan samen jammen. Ze ontdekken dat ze meer gewone rock in hun muziek willen en zoeken een drummer: Chip Carpenter, en een bassist: Mark Smith. Deze nieuwe leden hebben eerder met Johnstone in Hardware gespeeld.

Post Punk

Pigbag is een goed voorbeeld van de rusteloosheid in de late '70er jaren en de vroege '80er jaren van de post-punk. Ze hebben geen expliciet geluid maar mengen elementen van funk en jazz in hun "alles-is-goed" opvatting.

Klein succes

Dankzij een succesvol optreden met de Slits, werd Pigbag geboekt door Y Records. Drie singles en een paar BBC sessies predated gaan aan hun debuut LP vooraf: "Dr. Heckle and Mr. Jive"in 1982. (Hamlyn vertrekt na de eerste single en Freeman was weg aan het eind van 1982; Brian Nevill en Oscar Verden zijn de nieuwe leden. Het album krijgt niet de warme ontvangst en de fijne verkoopcijfers van de eerdere singles, dus brengt de groep nogmaals hun eerste single van een paar jaar geleden uit. Tot hun verrassing doet "Papa's Got a Brand New Pigbag" het deze tweede keer nog beter en komt in de Top Vijf van de Pop parade.