NPO Soul & Jazz

Hugh Laurie sings the blues

  1. Nieuwschevron right
  2. Hugh Laurie sings the blues

De overtuigende transformatie van Engelsman tot Blues Brother

Zaterdag 7 juli, 21:30 uur, North Sea Jazz 2012

Hugh Laurie

Door: Rebecca Lombaers

Hugh Laurie (vocals, piano); Greg Leisz (guitar, dobro, Mandolin); Kevin Breit (guitar, tenor, Mandolin); Patrick Warren (keyboards); David Piltch (bass); Jay Bellerose; Vince Henry, Pepper Mashay.

ON STAGE

Ik zal meteen maar starten met te zeggen dat ik zwaar bevooroordeeld ben; Hugh Laurie is mijn held. En nee, niet om de serie House waar hij de hoofdrol in speelt, maar alleen al om zijn rol in series ‘a bit of Fry & Laurie’ en ‘Blackadder’. Dus u begrijpt, alles wat u hierna leest is daardoor gekleurd.

De band lijkt een gezellig zooitje ongeregeld te zijn, met schemerlampjes op het podium. Maar ondertussen zetten ze me daar toch iets prachtigs neer! Hugh Laurie speelt als rasechte Engelsman het soort blues uit het diepste Zuiden van de VS. Veel standards als ‘Ain’t no sunshine’ en ‘Battle of Jericho’ en ook traditionals zoals ‘John Henry’, maar allemaal op zijn eigen losse wijze. Het lijkt hem en zijn band ook helemaal geen moeite te kosten.

Laurie vindt van zichzelf dat hij teveel praat: "We're gonna do another song... Oh stop saying that, of course you do another song, that's why we're here!". Het publiek maakt het helemaal niets uit, zijn commentaar tussen de nummers door is zo gortdroog en grappig dat we ook daar graag naar luisteren.


PUBLIEK

Het was nog een hele toer om naar binnen te komen. De rijen voor de zaal waren eindeloos en dat terwijl de zaal al helemaal vol zat. Dus via kruipdoor sluipdoor weggetjes in de krochten van Ahoy kon ik uiteindelijk via de backstage een bescheiden plekje aan de zijkant vinden waar ik van de beveiliger mocht staan.

Er was maar heel weinig verloop in de zaal, helaas voor alle wachtende mensen buiten! Zij kregen pas kans op een stoel toen Rufus Wainwright in de Maas begon en George Benson in de Nile.

OPVALLEND

Na het zingen van “St. James Infirmary” geeft Laurie een kleine geschiedenisles. Hij vertelt dat de titel van het nummer is afgeleid van St. James Hospital in Londen, een religieuze stichting voor de behandeling van lepra. Het werd gesloten in 1532, toen Hendrik VIII beslag legde op het land om er St. James's Palace op te laten bouwen

Volgens Laurie: “James palace where the Queen now eats her cucumber sandwiches. I find that interesting, almost nobody knows that”

Ik hou van dat soort weetjes.

QUOTE

@JohanBakker14 Eindelijk iemand op #nsj12 die oog heeft voor het entertainment gehalte van zijn optreden en toch waanzinnig goed: Hugh Laurie

@Lytje Hugh Laurie speelt blues. Ik heb echt moeite om me niet in adoratie aan hem vast te klampen of in katzwijm te vallen. #nsj12