NPO Soul & Jazz

De Concert Big Band van het Conservatorium van Amsterdam bijt het spits af!

  1. Nieuwschevron right
  2. De Concert Big Band van het Conservatorium van Amsterdam bijt het spits af!

De muziek van Pat Metheny gewaagd maar pakkend bewerkt voor een full swing big band met power.

On Stage

On stage een big band met vijf rietblazers, vier trombonisten, vijf trompettisten, een fluitiste en een ritmesectie, en daarnaast maar liefst drie gitaristen op een volgepakt podium. Drie gitaristen waren nodig om het Pat Metheny-programma dat gespeeld wordt te kunnen uitvoeren; de subtiele Eran Har Even en de gevleugeld spelende Martijn van Iterson krijgen de solo's, maar ook saxofonist Caspar van Wijk staat regelmatig op van zijn stoel om met een paar fraai geïmproviseerde melodische lijnen zijn talent te laten horen. Nota bene: Martijn van Iterson kreeg tijdens de 29e editie van het North Sea Jazz Festival in 2004, uit handen van Pat Metheny de Bird Award voor 'Artist Deserving Wider Recognition'.

Wat

Natuurlijk is het altijd even wennen, voor de musici èn voor het publiek, zo aan het begin van het festival. Maar de Amsterdammers zetten meteen de toon met een spetterende versie van Metheny's See The World (te vinden op Metheny's Secret Story, de CD die weleens de "Oorlog en Vrede" van de jazz genoemd is). De drive komt er echt goed in bij het tweede nummer, The Heat Of The Day. Een paar rustmomenten volgen in de arrangementen, die trouwens allemaal gemaakt zijn door Bob Curnow, van het latin-achtige Minuano en het voor Chet Baker geschreven Chet's Call. Dat nummer heeft de legendarische en voortijdig overleden trompettist nooit kunnen opnemen, maar nú hebben we er dan een radio-opname van.

Publiek

Het publiek stroomt langzaam maar zeker het pleintje op voor de tent - de Mississippi is het buitenpodium waar publiek en musici onder een buitenformaat partytent "in the mood" staat te komen. Halverwege het concert zit de sfeer er goed in tussen de echte toegewijde big band-liefhebbers en de nieuwsgierige passanten die op weg zijn naar een van de grote zalen.

Moment

Een mooi moment was toen dirigent Justin DiCioccio, die associated dean is van de Manhattan School of Music in New York en in het kader van een uitwisselingsprogramma werkzaam is op het Conservatorium van Amsterdam, de voornamen van Caspar van Dijk en Jasper van Damme door elkaar haalde. Niemand die het de sympathieke New Yorker kwalijk kon nemen, integendeel, breed grijnzend werd hij door de jonge musici gecorrigeerd. Waarna hij zijn onconventionele maar strakke en effectieve manier van dirigeren, compleet met illustratieve handgebaartjes, met rode konen voortzette.

Oordeel

Een stevige, swingende, lekkere opening van het festival, een heerlijke binnenkomer voor liefhebbers èn toevallige passanten.

Gezien: Aad van Nieuwkerk - 8 juli 2011 - Mississippi - North Sea Jazz