NPO Soul & Jazz

Supersnelle powertrio van James Carter

  1. Nieuwschevron right
  2. Supersnelle powertrio van James Carter

Misthoorn, vogeltjes en alle klanken daar tussenin haalt Carter uit zijn sax

Vrijdagavond 6 juli, 21.15 uur,
Congo, North Sea Jazz 2012
James Carter Organ Trio with special guest Gregory Porter
Door: Charlie Crooijmans

On stage
Gregory Porter (vocals); James Carter (saxophone); Gerard Gibbs (Hammond B3 organ); Leonard King Jr. (drums)

Een ronkende hammond en een gedreven drummer leggen een fundament voor de virtuoze rauwe alleseter James Carter. Met circular breathing haalt Carter alle mogelijk klanken uit z'n saxen. Soms raken de microfoons overstuur, waar Carter als een kwajongen stevig tegenin gaat. Hoe hij speelt, met abrupte bewegingen, is zo plastisch dat je precies kunt zien wat hij doet met zijn sax. Maar toch raak je soms de draad kwijt, zijn er soms twee saxofonisten? De solo's van mr. Gibbs en King jr. zijn ook niet mals. Dan wordt Gregory Porter on stage uitgenodigd. Hij zingt zijn doordringende Black Nile met een scat die ongelooflijk goed matcht met de sax van Carter. Na de rustige jazzstandard Round Midnight gaan ze 1960 What doen. Ok, die heb ik net al gehoord, tuurlijk is het anders maar ik ga verder kijken.

Publiek
De Congo tent is loeivol en drukkend warm, midden in het optreden barst een stortbui los. Na de supersnelle stukken speelt het trio een romantische rumba. Een stelletje schuifelt er close op. Iedereen is verrukt om het trio te zien spelen en reageert uitzinnig als Gregory Porter erbij wordt gehaald. Net als bij Porter's optreden zingt en klapt iedereen mee met 1960 What!

Opvallend
Is de zang van de drummer. Hij zingt lang niet zo mooi als Gregory Porter, maar het is wel lekker om even bij te komen na al dat hammond en saxgeweld.

Quote
Een random tweet:
Eddy Lammers ‏@EddyLammers#NSJ festival. Gisteren o a James Carter trio en Gregory Porter als gast. (Heb ik weer:-) Was echt gaaf! http://pic.twitter.com/VcxEdxOm