NPO Soul & Jazz

HERD, jong en bedachtzaam

  1. Nieuwschevron right
  2. HERD, jong en bedachtzaam

Van subtiele warme klanken naar doordringend fel en vurig



Zaterdag 7 juli, 22 uur
Volga, North Sea Jazz 2012
HERD
Door: Charlie Crooijmans

On stage
Mikko Pellinen (bass); Tuomas Timonen (drums); Panu Savolainen (vibraphone)

Vorig jaar won HERD op het North Sea Jazz Festival de eerste prijs in de EBU European Jazz Competition en daarom treedt het Finse trio dit jaar weer op. Ze hopen het publiek weer te kunnen verrassen. Dat is natuurlijk een opdracht die iedere echte jazzmuzikant heeft. Steeds weer verder ontwikkelen, groeien, uitproberen.

De drie jongens vormen een organisch en evenwichtig trio. Een ongebruikelijk combi: drums, bas en vibrafoon. De klanken van de vibrafoon zijn ouderwets fluweelzacht maar kunnen ook vuur spuwen. Het is atijd mooi om te zien hoe de vibrafonist de vier stokken in z'n handen houdt om de juiste harmonieën te kunnen raken. Aan de zijkant zit een knopje waar de boventonen gereguleerd kunnen worden voor een meer psychedelisch effect. De drummer is ook niet zo conventioneel, soms hoor je even een fijnzinnige Finse samba, wat belletjes, of een tamboerijntje.

Publiek
In de kleine Volga komen de meer vernieuwende en serieuze jazz. Dat trekt natuurlijk een bepaald soort publiek aan. Die komen om te luisteren, te analyseren en te evalueren.

Opvallend
Het laatste stuk klinkt ingewikkeld in het Fins Oot Tosi Kaunis, maar betekent gewoon: "You are very beautiful"

Quote
Maarten Hajer ‏@maartenhajerListens to sensational subtle jazz by Herd from Finland at Northsea Jazz #nsj #visible&invisible Wauw!