NPO Soul & Jazz

Patti Austin brengt ode aan Ella

  1. Nieuwschevron right
  2. Patti Austin brengt ode aan Ella

Patti Austin speelt vanavond vooral materiaal dat eerder door Ella Fitzgerald vertolkt is.

On stage

De podiumpresentator, die veelal woorden als ‘lekker’ en ‘gezellig’ bezigt, kondigt aan dat het begeleidingstrio van zangeres Austin eerst een aantal instrumentale nummers zal spelen. Het trio bestaat uit Christian von Kaphengst op contrabas en basgitaar, Olaf Polzien op piano en Martijn Vink op drums. Laatstgenoemde speelde eerder dit weekend met Anouk, maar schuift net zo makkelijk aan bij een jazzconcert. Het trio speelt een aantal standards. Dit doen ze erg goed maar het is natuurlijk niet waarvoor de mensen gekomen zijn. Het lijkt alsof de musici zelf ook niet weten wanneer ze zal opkomen. Op een gegeven moment verlaten de drummer en pianist het podium om meteen weet terug te komen en nog een standard te spelen. Maar bij het vijfde nummer, Too Close For Comfort, komt de zangeres dan eindelijk het podium op.

Verwachting

Patti Austin is jazzvocaliste, maar scoorde ook zo’n twintig r&b hits in haar carriere en nam duetten op met bijvoorbeeld Michael Jackson. Recentelijk werkte ze aan het project For Ella en vanavond zingt ze voornamelijk stukken uit het repertoire van Fitzgerald, zoals Miss Otis Regrets en Mr. Paganini. Tussendoor vertelt ze veel, bijvoorbeeld dat Frank Sinatra altijd een gezichtsuitdrukking had alsof hij een orgasme kreeg wanneer hij met Ella Fitzgerald zong.

Publiek

Er is niet veel publiek op het festivalterrein op deze afsluitende avond en de zaal is bij aanvang ook niet meer dan voor de helft gevuld. Sterker nog, uiteindelijk zal de zaal alleen maar leger worden. En dat is toch gek bij een concert als dit. Alsof de echte jazzliefhebbers dit festival overslaan. En ik kan me voorstellen dat niet iedereen die speciaal voor Rowen Heze is gekomen, ook uit z’n dak zal gaan bij dit concert. Vooraan zitten overigens genoeg hardcore bewonderaars van de zangeres.

Moment

Na het eerste nummer dat Austin heeft gezongen, vertelt ze de persfotografen dat ze nu weg moeten. Het is namelijk heel vervelend als je onderkin tig keer gefotografeerd wordt, aldus de zangeres. Later komt ze hier nog op terug (‘I’m not Lady Gaga’) en bestempelt ze de fotografen als paparazzi. Een raar moment.

Oordeel

Patti Austin is een waardig vertolkster van het repertoire van Ella Fitzgerald. Wat een lekkere, subtiele stem heeft zij. Ze zit bovendien op de praatstoel vanavond en weet veel te vertellen over het leven van Fitzgerald. Een concert en geschiedenis-college ineen. Na afloop verlaat het publiek de zaal en wanneer die vrijwel leeg is, spoort de podiumpresentator opeens aan tot een toegift. Heel apart. De band komt terug voor een handjevol mensen die door Austin naar voren worden geroepen voordat ze aan haar laatste nummer begint. Hopelijk zien we haar snel weer op het North Sea Jazz Festival, waar ze meer op haar plaats is.Gezien: 19-6-2011, Chez Ella, The Hague Jazz – Pieter van Hoogdalem