NPO Soul & Jazz

Chucho Valdés laat de Irakere-tijden herleven

  1. Nieuwschevron right
  2. Chucho Valdés laat de Irakere-tijden herleven

Ruig schetterende blazerpartijen, opwindende percussie, een geniale Chucho Valdés en de schitterende zangeres Mayra Caridad.

On stage

Chucho Valdés staat weer eens met een big band op het podium, met de volgende bezetting: Julio Padron, Elpidio Chappottin (trompet), German Velazco (alt sax), Carlos Manuel Miyares Hernandez (tenor sax), Lázaro Rivero Alarcón (bas), Juan Carlos Castro Rojas (drums) en Yaroldi Abreu (percussie).

Verwachting

De toon is gezet met het intro van percussionist Abreu. Hij zet in met een guaguanco en al gauw volgt het Afrikaanse call and response (hij zingt de rest geeft antwoord in koor). Aha, we zijn weer terug bij Irakere, oftwel Latin Jazz met als basis Afro-Cubaanse ritmen. Hoewel het allemaal wat stroef op gang komt, zit de sfeer er op een gegeven moment goed in. Vrijwel alle solo's zijn spectaculair waarbij je soms flarden westerse klassieke muziek voorbij hoort komen. Vooral van de meester zelf: als een "Chopin goes wild" zet Chucho een zinderende solo neer. Ook de drummer en de percussionist soleren er lustig op los, vaak acrobatisch snel. Na driekwart show komt Mayra Caridad op. Jeetje, een hork van een vrouw, maar wat een stem en wat een presence! De klassieke bolero Como Fue slaat in als een bom, maar daarna wordt het tempo hervat en schettert ze als het even kan als een blaasinstrument. Jammer dat Caridad zo kort op het podium staat.

Reactie publiek

Hoewel je bij deze muziek absoluut niet stil kunt zitten, blijven de meeste mensen stijf op hun stoelen. Caridad wil zonder meer publieksparticipatie. Dat lukt aanvankelijk niet echt, maar ze krijgt het toch voor elkaar. Iedereen staat op en zingt mee.

Leukste moment

Mayra Caridad die als een waanzinnige staat te scatten met een rollende tong en een 'pratende' hand.

Oordeel

Zeer opwindend en ongepolijst concert. Mayra Caridad is een grote ontdekking. Laat háár maar de volgende keer een heel concert doen in plaats van die mooie barbiepoppen.

Charlie Crooijmans

Gezien 16.00u-17.00u, Hudson.