NPO Soul & Jazz

Grace Jones is alive and kickin

  1. Nieuwschevron right
  2. Grace Jones is alive and kickin

Grace Jones bracht enkele jaren terug een nieuw album uit en is sindsdien weer te horen op festivals als Lowlands en nu ook The Hague Jazz.

On stage

Miss Grace Jones laat lang op zich wachten, maar dat lijkt niemand een probleem te vinden. Uiteindelijk maakt ze haar entree hoog boven het podium uittronend op een bouwlift die ze tijdens het concert regelmatig zal bestijgen. De excentrieke zangeres gaat gekleed in een weinig verhullende bodystocking en komt elk nummer met een andere pruik of hoofdbedekking het podium op. Grace Jones ziet er nog goed uit en dat laat ze ons vanavond ook keer op keer zien.

Verwachting

Bij een concert als dit verwacht je het onverwachte. Grace Jones staat bekend om haar extravagante uitspraken en uitdossingen en lijkt in interviews een soort van ongeleid projectiel te zijn, waarbij het nooit helemaal duidelijk wordt of ze ons nu zit te dollen of dat ze daadwerkelijk zo is.

Publiek

‘Tonight you are all mine’, gromt ze als een sm-meesteres tegen het publiek, dat zich welwillend onderwerpt aan Grace Jones. Niet alle aankondigingen van haar zijn even goed te verstaan en dat is jammer, want ze babbelt flink wat af tussen de nummers door. Grote hits zoals Pull Up To The Bumper en Slave To The Rhythm worden enthousiast ontvangen. Recenter werk van Hurricane (2008) lijkt minder te beklijven. Maar dan toont Jones gewoon haar billen aan de zaal en is de opwinding als vanzelf weer terug.

Moment

Vlak voor het concert kijkt iedereen halsreikend uit naar de opkomst van de diva om vooral niets te hoeven missen. Als de gordijnen eenmaal opengaan is de ontlading in de zaal voelbaar.

Oordeel

Grace Jones moet het hebben van de grote hits van weleer, zoals haar vertolking van Piaff’s La Vie En Rose. Recent werk is gewoon minder pakkend en brengt niet dezelfde opwinding teweeg, zoals haar jaren tachtig mix van pop, elektro, ska en aanverwanten dat wel deed. Haar stem is niet meer in topvorm, maar dat is bij een visuele show als deze van ondergeschikt belang. En nu weten we ook waar Lady Gaga de mosterd vandaan haalt.Gezien: 17-6-2011, Chez Ella, The Hague Jazz – Pieter van Hoogdalem