NPO Soul & Jazz

Een perfecte synergie tussen Raul Midon en Richard Bona

  1. Nieuwschevron right
  2. Een perfecte synergie tussen Raul Midon en Richard Bona

Twee topmusici laten zien dat het met de akoestiek van de Maas wel in orde is.

On stage

Richard Bona ondersteunt zijn vriend Raul Midón bij het opkomen. Ze hebben allebei eerder op het North Sea Jazz gestaan en nu voor het eerst samen. Ze delen het podium met Lionel Cordew op drums en toetsenist Etienne Stadwijk uit Rotterdam.

Wat

De uit Kameroen afkomstige bassist Richard Bona en Amerikaanse singe-songwriter met Argentijnse roots voelen en vullen elkaar feilloos aan. Ze wisselen elkaars werk af - waaronder Don't take it that way van Midón en Sen sen sen van Bona - met uitzondering van een interpretatie van Teen town. Jaco Pastorius is Bona's grootste inspiratiebron. Het typische Weather Report geluid knalt eruit en is een welkome afwisseling op de verder prachtige, harmonieuze setlist. Ze voeren meestal samen de liedjes uit waarbij een perfecte synergie tussen de twee doorklinkt. Het is ook zo geruststellend dat het geluid goed staat afgesteld, alles is tot in de puntjes goed te horen; de samenzang, Midón's gitaar en de ronde basklanken van Bona. Soms klinkt het zó fraai dat het bijna te smooth wordt. Smooth met mundiale invloeden -Caraïbische klanken, een arabisch ornament of een reggae ritme.

Publiek

De Maas stroomt vol. Fans van Bona en Midón staan zij en zij en hebben een hoge waardering voor deze twee giganten.

Mooi moment

Het is toch weer boeiend om Raul Midón alleen te zien spelen. Hij voert zijn Sunshine vol overgave uit. Zijn percussieve gitaarspel, zijn meesterlijke trompetgeluid en zijn stem die zo aan Stevie Wonder doet denken, nemen ons mee naar het hoogtepunt van het optreden.

Oordeel

Prachtig show, maar het is vast een stuk spannender als Midón en Bona alleen met z'n tweeën spelen waarbij ze elkaar iets meer kunnen uitdagen.

Gezien: Maas 19.00 - 20.00 zondag 10 juli North Sea Jazz 2011 Charlie Crooijmans