NPO Soul & Jazz

Potter verplaatst lucht!

  1. Nieuwschevron right
  2. Potter verplaatst lucht!

Volgens het blad Down Beat is Chris Potter een van de meest bestudeerde en gekopiëerde saxofonisten ter wereld. Als 18-jarige belofte begon hij zijn carriere en groeide hij al snel uit tot een invloedrijk instrumentalist en componist in de New Yorkse jazzscene & beyond.

On stage

Chris Potter (tenorsaxofoon en basklarinet) is een onopvallende verschijning. Als je hem op straat zou tegenkomen, zou je niet vermoeden dat er eigenlijk een beest in hem schuil gaat.. een beest op de saxofoon wel te verstaan. Met zijn eigen Underground tourde hij het afgelopen jaar de wereld rond, waarna in januari het album Ultrahang werd opgenomen. Geen bassist op het podium; deze rol werd beurtelings door gitarist Adam Rogers (op Telecaster) en Craig Taborn op Fender Rhodes waargenomen. Drummer Nate Smith steelt visueel de show.

Verwachtingen

In januari (2009) speelde Underground in het Amsterdamse Bimhuis, slechts enkele weken voordat het kwartet hun laatste studioalbum opnam. Inmiddels zijn de stukken verder uitgewerkt tot een meer definitieve vorm. De muziek bestaat veelal uit uitgesponnen thema's en puntige arrangementen die worden afgewisseld met genadeloos strakke funk grooves waarover geïmproviseerd wordt. Potter blaast de tent waarin hij speelt nog net niet omver; je zou haast denken dat zijn longen tot aan zijn tenen reiken. Maar gelukkig krijgen de andere musici ook genoeg ruimte om hun kunnen te etaleren. Wat een supergroep.. voor mij kan deze editie van het North Sea niet meer kapot.

Publiek

De zaal blijft tot het einde van het concert goed gevuld met hardcore Potter fans en bezoekers die zich gewillig laten meevoeren in het muzikaal geweld. Chris Potter's Underground wordt beloond met een staande ovatie.

Leukste momen

tEen prachtige ingetogen interpretatie van Duke Ellington's A Single Petal of a Rose op basklarinet.

Oordeel

Een overrompelend concert van Potter.. een toekomstige jazz legende!

Pieter van Hoogdalem

Gehoord: North Sea Jazz Festival, 10 juli 2009