NPO Radio 2 Soul & Jazz

Ack van Rooyen winnaar Buma Boy Edgar Prijs 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. Ack van Rooyen winnaar Buma Boy Edgar Prijs 2020

Zojuist is trompettist Ack van Rooyen op de digitale editie van InJazz 2020 uitgeroepen tot winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2020.

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs heeft er dit jaar gekozen trompettist Ack van Rooyen de prijs toe te kennen, als waardering voor zijn jarenlange bijdrage aan de Nederlandse jazz- en improvisatiescene. De prijs werd uitgereikt op de digitale editie van InJazz 2020, die live via injazz.nl te volgen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) is de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis. Zijn bijdrage als solist aan de Nederlandse jazzorkesten leest als een overzicht van alle grote jazzensembles: de Ramblers, de Skymasters, The Netherlands Concert Jazz Band, het Dutch Jazz Orchestra en het Metropole Orkest.

Meteen na het verlaten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (cum laude!) in 1949 begon Van Rooyen aan een indrukwekkende internationale carrière. Hij speelde in de meest vooraanstaande internationale jazzorkesten, waaronder Aimé Barelli Orchestra, de Peter Herzbolzheimer & His Rhythm Combination & Brass, het Deense showorkest van Boyd Bachman, de Bert Kaempfert Big Band, de WDR Big Band, de SFB Big Band, het Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra, de Clarke-Boland Bigband en het Süddeutscher Rundfunk Orchestra. In 1974 was hij medeoprichter van het United Jazz & Rock Ensemble, een succesvol tentet met onder anderen trombonist Albert Mangelsdorff, saxofonist Charlie Mariano en pianist Wolfgang Dauner.

Zijn ruime ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij al decennialang met studenten van de conservatoria in Nederland en nog regelmatig staat hij op het podium met jonge musici. Of zoals de Amsterdamse locoburgemeester Simone Kukenheim zijn verdiensten beschreef toen zij Van Rooyen tot officier in de orde van Oranje-Nassau benoemde: ‘Gedurende uw lange loopbaan schitterde u zelf, maar u liet ook anderen stralen.’

Uit het juryrapport:
“Als solist en docent drukt Van Rooyen een stempel op zeventig jaar jazzgeschiedenis in binnen- en buitenland, van de opkomst van de Nederlandse omroeporkesten en bebopcombo’s tot de ontwikkeling van jazzonderwijs aan de conservatoria”

“Van Rooyens bijdrage als solist aan de Nederlandse jazzorkesten leest als een overzicht van grote jazzensembles waarin traditie en vakmanschap op handen worden gedragen”


“Van Rooyen heeft een indrukwekkende internationale carrière. Hij speelde in de meest vooraanstaande internationale jazzorkesten”

“De jury is gecharmeerd van Van Rooyens vakmanschap en zijn lyrische spel op de bugel, het instrument waar hij zich al vanaf de vroege jaren op toelegt. Het warme, zachte geluid van de bugel past bij de bescheiden Van Rooyen”

“In navolging van zijn grote voorbeeld trompettist Clifford Brown streeft hij naar ‘eerlijke’ muziek zonder ‘foefjes en trucjes’, waarbij de noten met zorgvuldigheid worden uitgekozen en de schoonheid van de ronde toon prevaleert boven effectbejag”

“Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooyen miniaturen die de luisteraar meevoeren en lange tijd bijblijven”

“De jury prijst zijn vermogen om met zijn spel een nieuwe generatie te inspireren. Zijn ruime ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij met studenten van de conservatoria in Hilversum, Amsterdam en Den Haag”

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2020 bestaat uit:
Norbert Kögging, voorzitter (Directeur Jazz Maastricht)
Loes Rusch, secretaris (Muziekwetenschapper, Universiteit Utrecht en conservatoria van Amsterdam en Den Haag)
Rudie Kagie (Journalist en schrijver, Amsterdam)
Liesbeth Beeftink (Manager Marketing & Communicatie LantarenVenster, Rotterdam)
Wijnand Honing (Hoofd Kunst en Cultuur NTR, Hilversum)

OVER DE BUMA BOY EDGAR PRIJS

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgar Prijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgar Prijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgar Prijs. Recente winnaars zijn Jasper Blom (2019), Jasper van ’t Hof (2018), Martin Fondse (2017), Wilbert de Joode (2016) en Tineke Postma (2015).

De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Onderdeel van de prijs is een door winnaar Ack van Rooyen zelf samen te stellen concertavond in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers, worden overhandigd.

De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het BIMHUIS. De feestelijke concertavond staat gepland op 9 december 2020 en de kaartverkoop loopt via het BIMHIS. Vooralsnog wordt uitgegaan van een prijsuitreiking zoals omschreven, maar coronamaatregelen zullen ook van invloed zijn op de invulling van de concertavond. Naarmate de datum nadert, zal er meer bekend zijn over de impact van het regeringsbeleid, en eventuele aanpassingen worden gecommuniceerd.

De Buma Boy Edgar Prijs 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), het BIMHUIS, North Sea Jazz en VPRO Vrije Geluiden.