NPO Soul & Jazz

Track of the Day: Typhoon - Hemel Valt (#65)

  1. Nieuwschevron right
  2. Track of the Day: Typhoon - Hemel Valt (#65)

"Maar als de hemel valt, zullen we het samen moeten dragen. En kunnen Zij en Allah samen even weg."

Het eerste nummer van Lobi Da Basi was twee jaar voor het album al geschreven en opgenomen. Twee jaar voor alle gekte losbarstte voor Typhoon en zijn Titanenband. Vandaag is dat nummer de Track of the Day en vertelt hij het verhaal achter 'Hemel Valt'.

Typhoon - Hemel Valt

Sinds 2014 is het alleen maar "gaan gaan gaan" voor Glenn de Randamie, oftewel Typhoon. Samen met zijn titanenband staat hij al maanden op elk festival en alle poppodia willen alweer een volgend optreden met de jongens boeken wanneer ze nog van het podium af moeten. Die populariteit hebben ze in grote mate te danken aan het in 2014 verschenen topalbum Lobi Da Basi. Een van de nummers op dat album is al in 2012 geschreven, wanneer hij voor een 3FM programma, rondom Pasen, gevraagd wordt om een liedje voor of aan God te schrijven.

"Eigenlijk was het een opdracht om een liedje aan God of voor God te schrijven. Ik had al heel lang het idee om iets te doen met hemel valt en het concept van god als vrouw en de liefde en dat we het zelf moeten doen, maar nooit de urgentie of de noodzaak gevoeld om het te doen. Dus dit was de perfecte aanleiding.

Als we als mensheid zo absurd met religie bezig zijn, laat god dan ook een vrouw zijn die allah meeneemt op vakantie naar een kuuroordje. Als we dan toch zo ver ingaan, laten we dan de humor ervan inzien."

In 'Hemel Valt' zit alles

Typhoon is na de uitzending blij verrast met zijn eigen resultaat.

"En ik vond het zo mooi liedje. Ja dat is gek om van jezelf te zeggen, maar ik vond het zo'n mooi liedje. We hadden echt iets van, ja we moeten dit echt uitwerken. En het is mijn favoriet op de plaat van Lobi Da Basi. Er zin hiphop in, de blues, calypso, jazz, ja eigenlijk alles."

"'Hemel Valt' is voor mij wel echt het mooiste nummer dat we hebben gemaakt."

Bewust allerlei stijlen gemixt

Het is niet toevallig dat er zoveel stijlen samenkomen in 'Hemel Valt'.

"Ik vond de hedendaagse hiphop meer eenheidsworst. Alles is goed, maar alles lijkt ook op elkaar. En ik dacht, ik wil me laten inspireren door de voorvaders, door de grootouders van de hiphop, dus de soul, de funk, de jazz, de worksongs, noem maar op. De calypso."

Typhoons zoektocht naar zijn roots

In die tijd zit Typhoon midden in zijn zoektocht naar zijn eigen roots, en is hij bezig met hoe hij die roots kan laten doorklinken in zijn muziek.

"En daarnaast was ik heel erg bezig met mijn erfgoed. Dus mijn Surinaamse roots, mijn Afrikaanse roots. Ik ben een combinatie van zoveel verschillende roots. Ik heb blank bloed in me, ik heb Indiaans bloed, Afrikaans bloed, ik heb Chinees bloed. Dus ik dacht, als al die dingen in mij leven samen gaan, al die combinaties, dan zou mijn muziek dat ook kunnen zijn."

"Ik ben nog steeds een geheel, dus mijn muziek hoeft ook geen kermis te worden. Het kan gewoon een geheel zijn, maar wel gevoed door de invloeden. En ik denk dat 'Hemel Valt' de eerste grote stap was naar die combinatie van stijlen die heel erg als thuis aanvoelden."

Tijdens de Zwarte Lijst introduceerden we een nieuw item: Track of the Day, waarbij we het verhaal achter een ZL-plaat vertelden. Dit was zo leuk om te maken en de reacties waren zo positief, dat we hebben besloten de rubriek te continueren. De plaat in kwestie wordt de hele week door onze Rudy gedraaid, doordeweeks bij Zet 'm Op Rudy en in het weekend bij The Real Mackay. Crossmediaal opzeker!