NPO Soul & Jazz

'Nu disco'. En toen? (+ playlist)

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nu disco'. En toen? (+ playlist)

De reïncarnatie van een uiterst dansbaar genre.

Dat iedereen destijds los ging op disco is een onherroepelijk feit. In de meest extravagante kleding stond menigeen in de jaren '70 en '80 op de dansvloer gek te doen op plaatjes van Bee Gees, Chic en Boney M. Ondanks dat die discoperiode voorbij is, zal je af en toe nog steeds lekker gek doen bij het horen van die muziek maar ook zeker van disco in de huidige vorm, want vandaag vertellen we over de reïncarnatie van disco.

Mengelmoes

'Nu disco' is een genre binnen de dancemuziek van de 21ste eeuw. Het blikt terug op de jaren '70, boogie en disco uit de jaren '80, maar dan in een nieuw jasje. Gecombineerd met veel synthesizers en gelijkenissen met de 'P-Funk' ontstaat er een 'disco 2.0'.

Recycling van oude hits

Dat gebeurt al in het begin van deze eeuw, wanneer The Independent over nu disco schrijft. Volgens de krant is het genre een gevolg van het toepassen van moderne technologie en productie op 70's disco en funk. Over het algemeen wordt het genre dan nog als zodanig bestempeld door het remixen en herinterpreteren van disconummers van weleer.

De eerste bouwstenen

Morgan Geist is een Amerikaanse producer, songwriter, remixer en DJ. Hij is beter bekend onder zijn artiestennaam Storm Queen, maar vormt ook samen met Darshan Jesrani het duo Metro Area. Dat duo gaat in 1998 een samenwerking aan en brengt EP's uit op vinyl. Het duurt nog tot 2002 voordat de officiële debuutplaat van Metro Area onder dezelfde naam uitkomt. Het album wordt het 2de beste album van het jaar genoemd door Resident Advisor en het zou één van de eerste albums zijn binnen nu disco.

De luwe periode

Hoewel maar weinig nu disco daadwerkelijk de hitlijsten bereiken, staat de wereld niet stil in de periode na de debuutplaat van Metro Area. Zo zijn er Hans-Peter Lindstrøm en Prins Thomas, twee producers die regelmatig met elkaar, maar ook met diverse andere artiesten en dj's samenwerken en zodoende ook in discotheken worden gedraaid. 'Underground' zijn er meer artiesten die zich met het genre bemoeien, waaronder Todd Terje en Junior Boys. Het is echter Calvin Harris die de meeste aandacht krijgt voor zijn nu discowerk. In 2007 brengt hij zijn debuutplaat I Created Disco uit, waar enkele singles vanaf komen die in het Verenigd Koninkrijk zelfs de top 10 weten te halen.

Nu disco gaat mainstream

Er gaan wat jaartjes overheen, maar in 2013 knalt daar dan toch echt met flinke regelmaat een nu discoplaat door je speakers. Enkele tracks worden uitgebracht die nu al als klassiekers worden bestempeld en niet meer uit je hoofd zijn weg te krijgen. Heerlijke platen om op los te gaan op de dansvloer, of natuurlijk goede oppeppers voor tijdens het sporten. Daarom hebben wij een playlist klaargezet met de lekkerste nu discomuziek van de afgelopen tijd.

Denk hierbij aan Daft Punk, Pharrell Williams & Nile Rodgers met 'Get Lucky', 'Blurred Lines' van Robin Thicke, Justin Timberlake met 'Take Back The Night' en Bruno Mars zijn 'Treasure'. Al deze platen komen uit in 2013 en bestormen de hitlijsten. Voor de jeugd een eerste aanraking met de discomuziek uit de 80's, voor de ouderen een heuglijke nostalgie. Een jaar later komt Justin Timberlake opnieuw in de hitlijsten met een nu discoplaat, deze keer in duet met Michael Jackson op 'Love Never Felt So Good'.

Om meer artikelen in ons dossier over 'disco' te lezen, kijk hier verder!