Zomerhit

Righeira's zomerhit Vamos a la Playa had een duistere boodschap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Righeira's zomerhit Vamos a la Playa had een duistere boodschap

Met het vrolijk klinkende Vamos a la Playa scoorde het Italiaanse duo Righeira in 1983 een knaller van een zomerhit. Maar een blik op de tekst laat zien dat de track eigenlijk helemaal geen zomers vakantietafereel schetst.

Denk je aan Vamos a la Playa, dan denk je wellicht aan een onschuldige zomerhit over een zonnige dag op het strand. Het is in 1983 de doorbraakhit van Righeira, het Italiaanse duo dat bestaat uit Stefano Righi en Stefano Rota. De heren nemen de eerste versie van het nummer al twee jaar eerder op, waarna ze in militaire dienst gaan. Wanneer Vamos a la Playa steeds populairder begint te worden, mogen de heren de barrakken verlaten om optredens te geven.

Koude Oorlog

De catchy klinkende zomerhit gaat weliswaar over het strand, maar Righeira zingt niet over een gezellige vakantiedag. In Vamos a la Playa, dat uitkomt tijdens de Koude Oorlog, schetsen de Italianen een beeld van een atoombom die in zee ontploft is, die het zeewater radioactief heeft gemaakt. Het openingscouplet van het nummer laat zich zo vertalen:

Laten we naar het strand gaan
De bom is ontploft
De straling roostert
En kleurt blauw

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk het nummer hieronder met Nederlandse ondertiteling:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie