Zomerhit

Lou Bega geeft een bloemlezing van zijn exen in zomerhit Mambo No. 5

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lou Bega geeft een bloemlezing van zijn exen in zomerhit Mambo No. 5

Van Angela tot Jessica, heel de wereld zong de namen van Lou Bega’s ex-vriendinnen in de zomer van 1999. De Duitse zanger scoorde een gigantische hit met zijn eerste single Mambo No. 5.

“Ik ging met veel mooie dames uit toen ik jong was”, vertelde Bega in gesprek met Fox News over het ontstaan van Mambo No. 5. “Die namen uit mijn verleden kwamen bij me op en ik noteerde ze, combineerde ze met de melodie en de rest is geschiedenis.”

Waar of niet – negen exen wiens namen allemaal op een A eindigen is nogal toevallig – het werd een aardige geschiedenis voor Bega (echte naam: David Lubega). Zijn debuutsingle veroverde razendsnel de hitlijsten in thuisland Duitsland, om vervolgens heel de wereld over te reizen. In Nederland stond het nummer maar liefst 21 weken in de top 40, waarvan vier weken op de bovenste plek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cubaanse cover

Hoewel Bega de tekst zelf schreef, bestond de melodie van zijn hitsingle al een kleine vijftig jaar. Mambo No. 5 is oorspronkelijk een werk van de Cubaanse muzikant Dámaso Pérez Prado, dat hij in 1949 schreef en een jaar later uitbracht. In Bega’s versie van Mambo No. 5 komt een fragment van 30 seconden van het werk van Prado terug.

Het gebruik van de melodie van Prado zorgt nog voor een flinke juridische strijd tussen de erfgenamen van de in 1989 overleden muzikant en Bega. Laatstgenoemde geeft aan dat zijn versie van Mambo No. 5 een origineel werk is, aangezien hij een volledige tekst bij de riffs van Prado geschreven had en slechts een sample van het origineel gebruikte.

De rechtbank oordeelt uiteindelijk (na een zaak van maar liefst zeven jaar) dat Prado een co-schrijver is op Lou Bega’s van Mambo No. 5.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongemakkelijke tekst voor Bill Clinton

In de Verenigde Staten, waar het nummer ook succesvol is, levert Mambo No. 5 overigens nog een ongemakkelijke situatie op rond Bill Clinton. Voor de vierjaarlijkse Democratische Nationale Conventie van 2000 zoekt de organisatie naar een toepasselijk themanummer, nadat de Macarena vier jaar eerder goed in de smaak viel.

De organisatoren komen uit bij het zomerse, vrolijk klinkende Mambo No. 5. Het lijkt allemaal in kannen en kruiken, totdat er nog eens goed naar de tekst gekeken wordt. De regel “A little bit of Monica in my life” blijkt problematisch voor Bill Clinton, die net het seksschandaal met Monica Lewinsky achter de rug heeft. In een reportage van CNN wordt aangegeven dat de organisatie nog even denkt aan het herschrijven van de tekst, maar uiteindelijk toch zijn vingers niet wil branden aan Mambo No. 5.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie