Zomerhit

Over wie gaat Stings Englishman In New York?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Over wie gaat Stings Englishman In New York?

De hele week draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes! Dat hoeven niet per se zomerse hits te zijn, het kan alles zijn wat jullie doet denken aan vakantie. Een van jullie aanvragen was Englishman in New York van Sting.

Al sinds 1999 is het nummer een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer zelfs op de 226e plek. Sting brengt Englishmen in New York uit als single in 1988. Het nummer wordt geen wereldwijde hit, maar staat meerdere keren in de top 20 in onder anderen Nederland, Frankrijk, België en Ierland. Het nummer is terug te vinden op Stings tweede album ...Nothing Like The Sun.

Wie is de Englishman?

"See me walking down Fifth Avenue, a walking cane here at my side, I take it everywhere I walk. I'm an Englishman in New York." Sting zingt in de klassieker over een van zijn vrienden, de excentrieke schrijver Quentin Crisp. In een interview vertelt Sting: "Ik schreef het nummer over een vriend van me die destijds van Londen naar New York verhuisde, naar een klein huurappartement in Bowery. Hij deed dat op het moment dat veel andere mensen gingen settelen. Tijdens een etentje vertelde hij me dat hij uitkeek naar het moment waarop hij zijn verblijfsvergunning zou krijgen. Zodat hij een misdaad kon plegen en daarvoor niet het land uit zou worden gezet. Toen ik hem vroeg wat voor misdaad hij wilde plegen, antwoordde hij: "Iets glamoureus, niet-geweldadigs en iets met stijl. Misdaad wordt bijna nooit meer in stijl gepleegd." Crisp is zelf ook te zien in de videoclip van Englishman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populaire remixen

Sting is overigens niet de enige die in de hitlijsten heeft gestaan met Englishman. Een bekende remix van het nummer is die van Ben Liebrand. Halverwege de jaren '90 wist Liebrand het tot een 15e plek in de Engelse hitlijsten te schoppen. Een ander populaire remix met maar liefst 57 miljoen views is die van Cris Cab. Wel een tikkeltje anders dan het origineel, beluister en oordeel zelf maar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie