Zomerhit

Juanes bezingt liefdesverdriet in zijn zomerhit La Camisa Negra

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Juanes bezingt liefdesverdriet in zijn zomerhit La Camisa Negra

Europa valt in de zomer van 2006 voor de zwoele Spaanstalige klanken van Juanes' La Camisa Negra. Maar waar veel mensen een liefdesliedje horen, halen Italianen een compleet andere boodschap uit het nummer van de Colombiaanse muzikant.

Latijns-Amerika en Spanje vallen in 2005 al voor La Camisa Negra, een van de singles van Juanes' derde album Mi Sangre, maar het grootste deel van Europa is pas een jaar later aan de beurt. De ballade van de Colombiaanse zanger bereikt de tweede plek in de Nederlandse hitlijsten, en weet in onder andere België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken zelfs de toppositie te veroveren.

Zo groeit La Camisa Negra uit tot een van de zomerhits van 2006, al is de betekenis van de tekst minder vrolijk dan het gelikte geluid van de track doet vermoeden. In het nummer zingt Juanes over de liefde die hem bedrogen heeft. De zanger geeft aan dat hij een zwart shirt draagt om aan te geven dat hij in rouw is. In één van de coupletten zingt hij, vrij vertaald:

Het drinken van het kwade vergif van jouw liefde
Liet me stervend en vol pijn achter
Ik ademde de bittere rook van jouw afscheid in
En sindsdien is alles wat ik over heb
Het zwarte shirt dat ik draag

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Controverse in Italië

Europa valt massaal voor het nummer van Juanes, maar in Italië zijn er luisteraars die een andere betekenis in het nummer beweren te ontdekken. Neofascisten hoorden in het nummer over een zwart shirts een verwijzing naar de zwarthemden, een militaire organisatie uit de tijd dat Mussolini het land bestuurde rond de Tweede Wereldoorlog. Juanes liet in een reactie weten dat La Camisa Negra niks met fascisme te maken heeft.

Overigens werd het nummer ook in de Dominicaanse Republiek met gemengde gevoelens ontvangen. In dat land weigerden radiozenders om het nummer te draaien, niet vanwege vermeend fascisme maar vanwege de seksuele ondertoon van La Camisa Negra.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie