Wout2day
KRO-NCRV

De vijf duurste vinylplaten ooit

  1. Nieuwschevron right
  2. De vijf duurste vinylplaten ooit

Muziekliefhebbers geven soms ongehoord hoge bedragen uit voor dat ene ontbrekende item uit hun verzameling. Dit zijn de vijf duurste vinylplaten ooit.

De eerste van de Beatles

Waarde: € 236.600,-

Als je écht fan van The Beatles bent, dan moet je goed in de slappe was zitten om de absolute parels te kunnen bemachtigen voor je collectie. Dat wijst dit lijstje wel uit. Te beginnen met de demo-opname van The Beatles uit 1958, toen de groep nog door het leven ging als The Quarrymen. Het enige bestaande exemplaar is in handen van Paul McCartney, die er in 1981 vijftig kopietjes van liet maken. Die zijn elk ongeveer € 12.000,- waard. Een uitgave van de Japanse fanclub op flexidisc uit 1988 kost je maar zo'n € 60,-.

Gesigneerd exemplaar Sgt. Peppers

Waarde: € 266.300,-

Alweer vijftig jaar geleden verscheen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Een paar jaar geleden ging een exemplaar dat door alle vier de leden van The Beatles gesigneerd was voor ruim een kwart miljoen van de hand. Momenteel staat er exemplaar met handtekeningen van alle bandleden online te koop voor € 11.500,- en eentje met een handtekening van producer George Martin voor € 10.400,-.

Proefopname Elvis Presley

Waarde: € 275.00,-

De eerste officieel uitgebrachte single van Elvis Presley is 'That's All Right', maar een jaar voordat The King dit historische stukje vinyl uitbrengt, loopt hij al eens een studio binnen. Één van de twee liedjes die hij in juli 1953 opneemt, is de jaren '40-hit 'My Happiness'. Er bestaat slechts één exemplaar van, dat in 2015 word gekocht door Jack White van The White Stripes voor € 275.000,-. Hij laat er later meerdere exemplaren van op vinyl persen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het eerste White Album

Waarde: € 724.000,-

De eerste oplage van The Beatles, beter bekend als The White Album, vanwege z'n geheel witte hoes, is genummerd en hoe lager het nummer, hoe hoger de waarde. Het aller eerste exemplaar is lang in het bezit van Ringo Starr, maar die doet de plaat van zijn voormalige band van de hand. Een Beatles-verzamelaar heeft € 724.000,- voor de aller eerste persing van het album over.

Laatste krabbel van Lennon

Waarde: € 779.000,-

Wederom een Beatles-gerelateerde plaat in dit overzicht en dan ook nog de meest waardevolle. Mark Chapman vermoordt in december 1980 John Lennon in New York City. Een paar uur eerder laat hij Lennon nog zijn exemplaar van Double Fantasy signeren. Dat album, met liedjes van zowel Lennon als zijn vrouw Yoko Ono, wordt jaren na de moord op de ex-Beatle verkocht voor € 779.000,-. Een luguber stuk pophistorie.

Op de foto: John Lennon signeert een elpee voor Mark Chapman, die hem uren later van het leven berooft.

Ster advertentie
Ster advertentie