Wout2day
KRO-NCRV

Hier liegen politieke partijen over!

  1. Nieuwschevron right
  2. Hier liegen politieke partijen over!

Met de verkiezingscampagnes in volle gang, is het goed opletten geblazen. Alle partijen, van links tot rechts, doen statements die niet altijd helemaal kloppen. Fake nieuws zit in een klein hoekje en daarom onderzoekt Wouter van der Goes in ‘What the fake’ wat waar is en wat niet.

Dit doet hij samen met Dré Kampfraath. Hij is van The Fact Club. Zij verzamelen alle factcheckers op hun platform.

Rekenfoutjes

De PvdA beweert dat er in Nederland drie miljoen flexwerkers zijn die nauwelijks een financieel vangnet hebben als ze zonder werk komen te zitten. Wouter vroeg aan Dré of dit waar is. "Dit is niet waar. Het klopt dat we inmiddels drie miljoen flexwerkers hebben in Nederland. De Rekenkamer heeft dit echter nagerekend en komt tot de conclusie dat het aantal flexwerkers zonder vangnet niet drie miljoen mensen zijn, maar slechts één miljoen. Dat is toch wel een groot verschil."

Thierry Baudet, van FvD, zegt in zijn standpuntenlijst dat er in Nederland 150.000 illegalen zijn. Klopt dit? "Dit is ook niet waar. Hoewel illegalen zich lastig laten tellen, zijn er allerlei gefundeerde schattingen en die lopen van 23.000 tot 58.000. Dus zelfs de hoogste schatting is nog bijna 3x minder dan Thierry beweert."

Vermogensongelijkheid groter dan je denkt

Lilian Marijnissen, lijsttrekker SP, beweerde dat van alle OESO-landen Nederland, na Amerika, het land is met de grootste vermogensongelijkheid. "Dit klopt! In Nederland heeft 10% van de Nederlanders 62% van het vermogen. Dat is dus bijna 2/3 terwijl de overige 90% dus samen ongeveer 1/3 hebben."

Problemen aandikken

De PvdD zegt in hun verkiezingsprogramma dat een derde van de zorgkosten te herleiden is naar leefstijlgerelateerde ziektes. "Dit is wederom niet waar. Het RIVM heeft het uitgezocht Het blijkt een stuk lager te zijn, maar 20% van de zorguitgaven."

Luister hieronder het fragment terug:

Ster advertentie
Ster advertentie