Bob Marley & The Wailers - Could You Be Loved (DZL #189)

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Marley & The Wailers - Could You Be Loved (DZL #189)

De nummer 189 in De Zwarte lijst: is het een liefdesliedje? Draagt het een religieuze boodschap mee? Is het een ode aan een heel land?

Dit artikel verscheen eerder op nposoulenjazz.nl.

De theorieën over het onderwerp van 'Could You Be Loved' lopen nogal uiteen en voor de meeste van die theorieën is nog wat te zeggen ook. Vandaar dat ook wij geen concrete uitspraken kunnen doen waar Bob Marley & The Wailers het over hebben. Maar we leggen ze wel allemaal voor. Kun jij je eigen conclusies trekken.

Is het een liefdesliedje?

De eerste theorie is een eenvoudige. 'Could You Be Loved' is niet meer dan een liefdesliedje. Marley vraagt met dit nummer of hij mag houden van de vrouw waaraan hij dit richt, die waarschijnlijk bezet is. Maar de liefde zal hen nooit met rust laten, als ze hier niet aan toegeven. Een mooie hypothese natuurlijk, maar voor ons niet sluitend genoeg om definitief een einde te maken aan de discussie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat Marley tegen zichzelf?

Sommigen zeggen echter dat het niet gericht is aan een vrouw, maar aan zichzelf. Marley heeft het in hun ogen geschreven als bevestiging dat hij het juiste pad heeft bewandeld. Zijn geloof stuurt hem in de juiste richting en nu vraagt hij aan zichzelf of hij het toe kan laten om van zich te laten houden. Bij de zanger is op dat moment al kanker geconstateerd en hij weet dat hij niet al te lang meer in leven zal blijven. Door deze vraag aan zichzelf te stellen vraagt hij zich eigenlijk af of hij zijn leven goed genoeg heeft geleefd voor een mooi hiernamaals.

Of Wijst Bob anderen de weg?

De rastafari sluiten zich bij deze zienswijze aan, maar met een kleine aanpassing. Zij geloven dat Marley hier zelfs een boodschap voor andere aanhangers van het rasta-geloof in verwerkt heeft. Nog steeds stelt Marley de vraag aan zichzelf, maar tegelijkertijd ook aan anderen. "Leef jij wel genoeg volgens de richtlijnen van het geloof?" De 'Love' die hen nooit met rust zal laten is hierin te vertalen naar Jah, de God van de rastafari.

Quote

The road of life is rocky and you may stumble too; so while you point your fingers, someone else is judgin' you.

Bob Marley

Of nee het is een ode aan Brazilië!

Dan is er een grote groep mensen die beweren dat Marley het nummer heeft geschreven als ode aan Brazilië. Hij schrijft het namelijk terwijl hij terugvliegt naar Jamaica na een serie van optredens in het Zuid Amerikaanse land. Marley heeft zó genoten van het enthousiaste publiek dat hij 'Could You Be Loved' aan hen opdraagt. Het (ook voor Marley ongewone) gebruik van de cuíca aan het begin van het nummer zou deze theorie extra kracht bij zetten. Dat is namelijk een percussie-instrument dat voornamelijk gebruikt wordt in...Brazilië.

Ok.

Wat niet onwaarschijnlijk is, is dat het om een combinatie van al deze theorieën gaat. Of juist om geen van alle bovenstaande. Welke stroming jij er zelf op na houdt is dan ook aan jou. En dat is gelijk het mooie aan muziek: voor de één kan eenzelfde tekst iets totaal anders betekenen dan voor de ander. Zolang je er zelf maar uit haalt wat er in zit.

De Zwarte Lijst op NPO Radio 2
Luister: 2 april van 6.00 tot 3 april 24.00 uur
Meer soul & jazz: nposoulenjazz.nl
#zwartelijst @NPORadio2

Ster advertentie
Ster advertentie