Songfestival

Kalush Orchestra bezorgt Oekraïne derde overwinning op Eurovisie Songfestival

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kalush Orchestra bezorgt Oekraïne derde overwinning op Eurovisie Songfestival

Kalush Orchestra heeft met Stefania de 66e editie van het Eurovisie Songfestival 2022 gewonnen!

Waar Oekraïne vorig jaar op de vijfde plek belandde met Shum van Go_A, gaat het land er dit jaar vandoor met de winst. De overwinning is geen totale verrassing, want Oekraïne stond al tijden op de nummer één bij bookmakers. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de huidige hartverscheurende situatie in Oekraïne. Het nummer Stefania is oorspronkelijk een ode aan een moeder die voor haar kinderen zorgt, maar zelf ook ouder wordt. In het liedje wordt meerdere keren verwezen naar een slaapliedje dat de moeder vaak zong.

Strijdlied van Oekraïne

Frontman Oleh Psiuk legt uit dat de tekst zelf niets te maken heeft met oorlog, maar dat iedereen er wel iets voor zichzelf uit weet te halen. Het nummer wordt door de inwoners van Oekraïne als strijdlied gezien en ze gebruiken het veelvoudig onder video's op social media waarin ze laten zien hoe het leven er uitziet tijdens de oorlog.

De top 5 van het Songfestival

De grote verliezer van de avond was Duitsland met 6 punten. S10 is geëindigd op de elfde plek met 171 punten. Bekijk hieronder de top 5 van het Eurovisie Songfestival.

1. Oekraïne: 631 punten
2. Verenigd Koninkrijk : 466 punten
3. Spanje: 459 punten
4. Zweden: 438 punten
5. Servië: 312 punten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie