Songfestival

De goudencombinatie van The Common Linnets op het Songfestival 2014

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De goudencombinatie van The Common Linnets op het Songfestival 2014

In 2014 zetten Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets een bijzonder optreden neer op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Met het intieme nummer en een optreden zonder poespas heeft het duo een goudencombinatie.

Van een romantisch countryduet verwacht je misschien niet dat het veel gaat doen op het Eurovisie Songfestival. Tegen alle verwachtingen in scoort het duo als beste in de eerste halve finale en stijgt de waardering van het publiek.

Intiem maar indrukwekkend

Wanneer het de beurt is aan The Common Linnets wordt het donkere podium verlicht bij de eerste klanken van de gitaar. Ilse en Waylon staan beiden met een gitaar tegenover elkaar. Er wordt een weg geprojecteerd tussen hen in alsof ze onderweg zijn, maar wel gescheiden van elkaar. Het sobere decor past precies bij het nummer dat over de scheiding van twee geliefden gaat. Waar de storm symbool staat voor de ruzies, is de kalmte een teken van het onvermijdelijke einde van de relatie.

De vele close-ups van hun gezichten en de rust die heerst op het podium, maken het een intiem optreden. Het meesterlijke regiewerk hebben Ilse en Waylon te danken aan de Belgische regisseur Hans Pannecoucke. Hij is dat jaar voor het eerst de bedenker van de Nederlandse podiumact. Dat zijn regiewerk enorm gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de lovende reacties na afloop.

Beste score in veertig jaar

Tijdens de puntentelling in de finale, is de spanning om te snijden. De goudencombinatie van het nummer en de regie lijkt indruk te hebben gemaakt op alle kijkers. Met 238 punten bereikt Calm After The Storm de tweede plek op het muziekspektakel, onder Rise Like A Phoenix van Conchita Wurst. Ilse DeLange en Waylon weten met hun tweede plek de beste Nederlandse songfestivalscore in bijna veertig jaar neer te zetten.

Geniet hieronder van het optreden van The Common Linnets op het Songfestival in 2014:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Calm After The Storm in de NPO Radio 2 Songfestival Top 50

In 2022 staan The Common Linnets op de derde plek in de NPO Radio 2 Songfestival Top 50.

Ster advertentie
Ster advertentie