Simone's Songlines
AVROTROS

Klassiek geschoolde Mirja Klippel veranderde muzikale richting door Björk

  1. Nieuwschevron right
  2. Klassiek geschoolde Mirja Klippel veranderde muzikale richting door Björk

De Songlines Podcast reist deze week af naar het hoge noorden van Scandinavië. Je hoort een gesprek tussen Simone en Finse singer/songwriter Mirja Klippel.

Mirja won de Deense Songwriter van het Jaar titel, tourde door Europa en heeft veel weg van Joni Mitchell. Met haar muziek verbindt ze de diepte van haar ziel met het wilde van de natuur waarin ze is opgegroeid - ver weg van het dorp en nog verder weg van de stad. Hoe was het om als kind midden in de natuur te wonen, zonder buren? Ook praat ze open over een bijzonder en emotioneel moment met haar typisch Finse vader en waarom ze duizenden jaren terug in de tijd zou willen gaan.

Klassiek geschoold

Mirja heeft vaker in haar leven met de bewandelde paden van haar familie gebroken. Zo vertelt ze dat ze al vroeg de cello leerde spelen en klassiek werd geschoold, maar toch voor de popmuziek besloot te gaan. Het waren de teksten en aparte geluiden in de muziek van Björk, die haar als tiener lieten zien dat het ook anders kan.

Voorzichtige individualisatie

In Mirja's familie werd niet veel gepraat over emoties, wat lastig was voor Mirja, omdat het voelen voor haar juist heel natuurlijk is. Deze strijd vertaalt ze op het nieuwe soloalbum Slow Coming Alive. Op dit album hoor je aspecten van Carl Jung's concept "Individuation", een proces waarbij hoe ouder je wordt, je steeds dichter bij jezelf en je doel in het leven komt.

Simone's Songlines

Je hoort Simone's Songlines iedere vrijdag- op zaterdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur op NPO Radio 2!

Omslagfoto: Samy Khabthani

Ster advertentie
Ster advertentie