Simone's Songlines
AVROTROS

Longarts Wanda de Kanter spant strijd aan tegen tabaksindustrie

  1. Nieuwschevron right
  2. Longarts Wanda de Kanter spant strijd aan tegen tabaksindustrie

Wanda de Kanter is longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Producer Chantal Schouten sprak met haar o.a. over haar strijd voor een rookvrije jeugd én haar perspectief op het leiden van een zinvol leven.

Per dag worden in Nederland 75 kinderen tabaksverslaafd gemaakt door de toevoeging van extra verslavende chemicaliën door de fabrikanten. Als dit zou ophouden, zou 87% van alle longkanker gevallen voorkomen worden, en 30% van alle hart- en vaatziekten.

In 2016 spande Wanda daarom de strijd aan tegen de tabaksindustrie, samen met haar longarts collega Paulien Dekker, advocaat Benedicte Ficq en de inmiddels overleden longkanker patiënten Annemarie van Veen en Lia Breed.

Hoeveel moed is ervoor nodig om zo’n industriële reus te bevechten en wat heeft Wanda ervoor moeten opgeven? “Ik noem het niet zozeer moed. Op het moment dat je eenmaal gaat zien dat er zoveel kinderen per dag verslaafd worden gemaakt door een gewetenloze miljarden industrie en een intense lobby…”

Quote

...het is zó ontzettend onrechtvaardig, dan kan je niet meer anders doen. Dus dan hoef je er ook niet iets voor te laten.

Wanda de Kanter

Is er iets dat Wanda van huis uit meekreeg om haar voor te bereiden op deze pittige strijd? Ze groeide op in Borneo en Soedan en op haar twaalfde besloot ze om naar kostschool in Den Haag te gaan, terwijl haar ouders aan de andere kant van de wereld bleven wonen. "Dan moet je het leven wel een beetje zelf uitzoeken en ik heb daar helemaal geen slechte herinneringen aan, integendeel. Je wordt heel erg zelfstandig en sterk."

Wat raadt ze mensen aan voor wie actie voeren voor een rechtvaardiger wereld allemaal teveel en te moeilijk lijkt? “Hou het einddoel voor ogen, werk samen, denk win-win, neem het niet te persoonlijk en knip het op in kleine stukjes. Elke dag is weer een stukje. Wanneer ik zie hoe mijn patiënten met longkanker iets van het leven kunnen maken, dan denk ik: geef mij een onsje van jouw manier! Leef met de dag..."

Quote

...kijk naar mooie dingen, wees nieuwsgierig… en iets doen voor een ander, dat maakt jezelf ook net wat gelukkiger.

Wanda de Kanter

Luister hier de Songline Choice met Wanda de Kanter terug:

Ster advertentie
Ster advertentie