Simone's Songlines
AVROTROS

Bassist Leo Lyons werd met Ten Years After wereldberoemd op Woodstock ’69

foto: Aleksandra Pruenner
  1. Nieuwschevron right
  2. Bassist Leo Lyons werd met Ten Years After wereldberoemd op Woodstock ’69

Hoeveel mensen lopen er nog rond op deze planeet die kunnen zeggen: “Ik heb op het Woodstock Festival gespeeld in 1969?” Een handjevol, en één daarvan komt uitgebreid aan het woord in de nieuwe Songlines podcast: Leo Lyons.


Hij is de mede oprichter en bassist van de Britse blues-rock band Ten Years After. Op zondag 17 augustus 1969, de derde dag van het Woodstock festival, deelden ze het podium samen met o.a. Joe Cocker, The Band, Blood Sweat & Tears, Crosby Stills Nash & Young en Jimi Hendrix. Een paar maanden later kwam de documentaire over het festival uit die de hele wereld rond ging, en daarmee was het internationale succes van Ten Years After verzekerd.

Ten Years After in Hamburg

In de Podcast vertelt Leo o.a. over zijn vroege dagen met Ten Years After in Hamburg. Veel bands trokken in die tijd namelijk naar deze stad om onderdeel te worden van deze bijzondere muziekscene, waaronder The (Silver) Beatles! Het leverde veel geld op maar het vereiste wel héél hard werken en het creëren van je eigen stijl. Hij voegt er ook aan toe dat zonder deze, lastige maar ook indrukwekkende tijd, Ten Years After nooit de band zou zijn geworden zoals we die kennen.

Quote

I think George Harrison said that I went there a boy and came back a man.

Leo Lyons over zijn tijd in Hamburg

Ook komen Leo’s andere band Hundred Seventy Split, zijn broederrelatie met zanger/gitarist Alvin Lee, de Spirit of the ‘60s, zijn jeugd in Nottinghamshire, bijzondere reiservaringen in de Verenigde Staten en zijn paranormale gaven aan bod!

Beluister de aflevering via de knop hieronder.

Simone's Songlines

Je hoort Simone's Songlines iedere vrijdag- op zaterdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie