Simone's Songlines
AVROTROS

Nax Stok, zanger van The New Shining, open over depressie

  1. Nieuwschevron right
  2. Nax Stok, zanger van The New Shining, open over depressie

Nax Stok is zanger, songwriter en gitarist van The New Shining. Songlines producer Chantal Schouten sprak met Nax op een mooie herfstdag in Hilversum.

The New Shining bestaat sinds 2006 en maakte inmiddels 6 albums, waaronder Hedges Against The Night, het dubbelalbum Stripped/Full Circle en Wake up your Dreams. In de aanloop naar de release van het nieuwe album Elephant op 25 oktober verbrak de band onlangs een radiostilte van 5 jaar bij het AVROTROS Muziekcafé.

Het nieuwe album is vernoemd naar de Engelse uitdrukking “the elephant in the room” — een probleem dat overduidelijk aanwezig is, maar waar men liever niet over praat. Nax is ervaringsdeskundige op het gebied van depressie en is vastbesloten om dit moeilijke onderwerp uit het isolement te halen.

"Je zit in het zwartst van het zwartst en je bent lamgeslagen. Je kan helemaal niks meer. Ik wil aan andere ‘lotgenoten’ laten zien dat er toch een uitweg is, ook al zie je op dat moment geen ‘way out’..."

Quote

...Vraag jezelf: waar word je gelukkig van? Zoek iets wat je tijdens je depressie nog kan, en vaak is dat iets creatiefs, wat je hart vult.

Nax Stok

Nax schreef één van zijn bekendste en meest bekroonde liedjes tijdens een diepe depressie: Can’t make up my mind, dat uitkwam in 2012. Tot op de dag van vandaag krijgt hij mails van mensen over de hele wereld, wiens leven dankzij dat liedje positief is veranderd, inclusief mensen die van plan waren er een eind aan te maken.

"Ik heb mijn mooiste nummers geschreven tijdens een depressie, dus er zit ook schoonheid in. Ik weet hoe moeilijk het is, want als je in een depressie komt richt je alles op jezelf, maar je moet eigenlijk het tegenovergestelde doen..."

Quote

...Ik ben muziek gaan schrijven voor mezelf, als therapie, maar vóór anderen omdat ik wist: dan ga ik daar andere mensen mee helpen. Ik werd daar licht van in mijn gemoed. Dat is cruciaal.

Nax Stok

Voor steun en informatie bij het ervaren van depressie, ook voor naasten, bezoek: www.depressievereniging.nl


Luister hier de Songline Choice met Nax Stok terug:

Ster advertentie
Ster advertentie