Roodshow

Laura heeft kanker en voelt zich niet ziek

  1. Nieuwschevron right
  2. Laura heeft kanker en voelt zich niet ziek

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag wordt er stil gestaan bij deze nare ziekte. Jan-Willem belde met Laura Maaskant (21) die zelf terminaal is, maar het beste uit het leven haalt.

Kiezen voor de kwaliteit van het leven

Jan-Willem noemt haar een van de meest inspirerende personen die hij kent, Laura Maaskant. Op haar weblog schrijft Laura over de manier hoe zij leeft. In 2009 werd ze behandeld aan een tumor bij haar ribben. Even leek het er op dat alles goed zou komen. In 2013 werden er echter uitzaaingen gevonden bij haar longen. Ze maakte toen een opvallende keuze, ze koos niet voor levensverlengende behandelingen, maar voor de kwaliteit van het leven.

Vooruit durven kijken

Laura schreef een boek over haar ervaringen met deze ziekte. "Eigenlijk is iedereen terminaal, maar voor mij komt het eerder. Ik ben gewoon Laura en ik ben helemaal niet terminaal ziek." Doordat de tijd 'tijd' heeft gekregen maakt Laura zich helemaal niet meer zo zorgen. Wat ze wil doen is genieten van de dag en gewoon weer plannen maken. "Het is de kunst om wel weer ook te mogen plannen en mezelf dat ook toe te staan," aldus Laura. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar studie weer opgepakt.

Quote

Ik ben gewoon Laura en ik ben helemaal niet terminaal ziek

Laura Maaskant

Toneelstuk

Gebaseerd op haar eigen ervaringen en het boek, is er nu een toneelstuk in het theater met Jamie Grant in de hoofdrol. Grant speelt Laura in het stuk en dat was soms best wel heftig om te zien. Maar er zit ook veel muziek in het stuk, zoals 'Fix You' van Coldplay. "Soms is muziek krachtiger dan woorden," vult Jan-Willem aan. Muziek is iets waar Laura zelf ook veel kracht uit kan halen. Zowel haar blogs als elk hoofdstuk uit haar boek beginnen dan ook met een zin uit een songtekst die voor haar belangrijk zijn.

Luister hier het hele interview met Laura:

Ster advertentie
Ster advertentie