Roodshow

Kwantumcomputers wat kunnen die?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kwantumcomputers wat kunnen die?

De Europese Unie steekt een bedrag van een miljard euro in kwantumtechnologie. Een deel daarvan zal naar het Nederlandse instituut Qutech gaan.

Qutech is opgezet door de TU Delft en TNO en Rogier Verberk werkt daar, dus die kan vast vertellen wat we hebben aan kwantumtechniek, wat een kwantumcomputer kan en wanneer die klaar kan zijn.

Dus kwantumcomputers kunnen op het gebied van rekenkracht een grote sprong vooruit betekenen omdat ze werken met zogenoemde 'qubits'. Die kunnen niet alleen een waarde van 0 of 1 hebben, zoals bits in normale computers, maar kunnen ook in een 'superpositie' van beide toestanden tegelijk belanden. Deze bouwstenen in superpostie worden quantim bit (qubits) genoemd.

Hoe kan een quantumcomputer sneller rekenen? Stel je het volgende voor, je wilt de volgende formule uitrekenen met jouw computer, y=5x, voor de waardes x=0, 1, 2 en 3. De normale computer gaat eerst 0 invullen en krijgt als antwoord 0, en vult dan 1 en krijgt als antwoord 5 etc. Een quantumcomputer kan met 2 qubits alle 4 ingeef waardes tegelijk ingeven en hoeft dus maar 1 keer de berekening te doen met hetzelfde resultaat: 0, 5, 10 en 15.

Ster advertentie
Ster advertentie