Rio

Hoeveel medailles winnen we in Rio?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel medailles winnen we in Rio?

We nemen 28 medailles mee naar huis waarvan zes gouden plakken. Althans, dat voorspelt sportdatabureau Gracenote (voorheen Infostrada).

Voorspelling

Als deze voorspelling uitkomt, is het een record voor Nederland qua aantal medailles. De meest succesvolle Spelen tot nu toe waren die van Sydney in 2000, toen was de oogst 25 plakken. Bijna de helft daarvan was toen goud! Maar hoe goed boeren we dit jaar?

Data

Gijs Staverman sprak met de Britse Simon Gleave van Gracenote. Het sportdatabureau voorspelt dat Nederland op plek 13 zal eindigen en maarliefst 28 medailles mee naar huis neemt.

"We baseren onze voorspelling op een heleboel data," vertelt Gleave. "We kijken bijvoorbeeld naar de sportprestaties van de afgelopen vier jaar. De meest recente data wegen zwaarder dan die van drie jaar geleden."

Deze data wordt geanalyseerd en op basis daarvan maakt het bureau een voorspelling.

Vrouwen

Rio 2016 zou voor Nederland de beste Olympische Spelen kunnen zijn na Sydney in 2000.

Volgens Gleave kan dat aan twee dingen liggen. "Vrouwen, er doen heel veel vrouwen mee die medailles kunnen winnen voor Nederland. Van de 28 sporten, doen zij in 16 mee." Dat is volgens Gleave in het competitieve voordeel van Nederland.

En het tweede punt dat in ons voordeel kan zijn volgens de analist, is dat Nederland in veel verschillende sporten meedoet. "Veel landen specialiseren zich maar Nederland gaat meer in de breedte zitten dan in de specialisatie, en dat is heel interessant om te zien", aldus de Britse analist Simon Gleave van Gracenote.

Luister hieronder het hele gesprek terug

Ster advertentie
Ster advertentie