Rio

Marhinde Verkerk: medaillekanshebber eindigt in tranen

  1. Nieuwschevron right
  2. Marhinde Verkerk: medaillekanshebber eindigt in tranen

De Hollandse judoka's hebben het zwaar in Rio, maar hoe zal het de Rotterdamse Marhinde Verkerk vergaan? Floortje en Jeroen gingen naar haar thuisstad en trainingshonk om daar achter te komen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het mag dan allemaal uit het verre oosten komen, 'wij Nederlanders' doen het over het algemeen heel goed op de tatami. De wát!? De judomat. In het verleden sleepten bijvoorbeeld Mark Huizinga, Wim Ruska, Dennis van der Geest, Edith Bosch en heel veel anderen al Olympische medailles binnen.

Op naar Rotterdam!

Floortje en Jeroen hoorden dat één van de Nederlandse judomedaillekanshebbers voor Rio 2016 Marhinde Verkerk was en besloten de navigatie van de Supportersbus in te stellen op Rotterdam. In de hometown van Marhinde staat ook een van haar trainingsspots: De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut. Op naar Hoogvliet, Rotterdam!

Judocoachlegende Chris de Korte

Het 'De Korte' in de naam van het sportinstituut komt van Chris de Korte. Een vrij legendarische judocoach die in die rol al zeven keer naar de Spelen ging. Samen met Mark van der Ham (wel in Rio, de bond besloot dat Chris thuis moest blijven) heeft hij ook Marhinde al jaren onder zijn hoede. Hij vindt het mooi dat ze naar Rio is: "Het is het hoogst haalbare, het is maar één keer in de vier jaar. Je moet het vier jaar lang opbrengen om zo veel te trainen."

Maar judo op de Spelen is echt bikkelhard. Eén moment niet opletten of één goed moment en de pot is al voorbij. "Ik heb een keer bij Marhinde gecoacht en terwijl ik ging zitten, had ze al gewonnen," vertelt Chris. Maar dat kan dus ook zo andersom zijn. Zo coachte hij in Atlanta ex-Olympisch Kampioene Angelique Seriese en die vloog er in de eerste ronde al uit. "Daar heb ik echt drie uur naar moeten zoeken, voordat ik haar vond na de wedstrijd."

"Mug" Marhinde

Daar weet goede vriendin van Marhinde, Elisabeth Willeboordse, alles van. Zelf won ze brond op de Spelen van Peking in '08, maar ook zij won natuurlijk ook niet elke pot. Ze had wel het volste vertrouwen in "Mug", want ze noemt haar vrijwel nooit Marhinde.

"Ik noem haar eigenlijk nooit Marhinde, dat vind ik eigenlijk heel raar," vertelt Elisabeth bijna verbaasd. "Marhinde werd bij de junioren altijd een beetje vervelend genoemd, want ze was iedereen ontzettend aan het prikken en vervelen tijdens de wedstrijd. Iemand zei toen: "je lijkt wel een mug!" Nouja, kwam het. Laten we hopen dat ze in Rio net zo vervelend is."

Elisabeth is plaatsvervangend bloedzenuwachtig voor Marhinde. Ze krijgt niks meer uit haar vingers op het werk en kijkt alleen maar uit naar die wedstrijdmiddag in Rio...

Aan de bar bij Chris

... hét moment waar Marhinde het uiteindelijk moet doen. Floortje mocht aanschuiven aan de bar van het sport- en gezondheidscentrum van Chris de Korte. Op een kruk naast de grote trainer zelf. Alle ogen op de tv.

Maarja... Nadat 'we' Henk Grol zagen verliezen en zijn judoband aan de wilgen zagen hangen, werd er snel geschakeld naar de partij tussen "Mug" en de Cubaanse Yalenna Castillo. Die was al een paar minuten bezig.

Tranen

En het lukte niet. Ze kon geen punt scoren, kreeg nog een fout voor passiviteit tegen en ging uiteindelijk de Golden Score in. Degene die nu een fout zou maken, lag eruit. Maar beide dames maakte geen fouten, dus ging de wedstrijd nog dik een complete judowedstrijd door. Marhinde leek sterker, beter.

Het was ineens genoeg. De wedstrijd werd stilgelegd door de scheidsrechter en die gebaarde dat er een rolletje was gemaakt... Door Marhinde! Vol ongeloof keek de complete bar, inclusief Chris, naar het scherm. Midden op de mat schoten de tranen in de ogen van de judoka en later brak ze in het interviewtje.

De coach in Nederland leek er heel nuchter onder, maar ook hij was even heel, héél stil.

Ster advertentie
Ster advertentie