Programma's
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Jack Bruce

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Jack Bruce

Deze week in de gouden snaar zetten we Jack Bruce in de spotlight. Hij heeft een indrukwekkende cv met alles wat hij heeft gedaan op het gebied van muziek. Daarbij staan er meerdere bands op zijn naam en goede oude hits die iedereen wel kent, maar misschien niet weten dat Jack daar ook achter zit.

Jack wordt geboren op 14 mei 1943 in een dorpje in Schotland. Hij heeft twee muzikale ouders en dat muzikale zat ook in zijn bloed. In zijn tienerjaren begint Jack met het spelen van de jazzbasgitaar. Daarbij krijgt hij ook nog eens een volledige studiebeurs aangeboden om muziekcompositie te studeren aan The Royal Scottish Academy of Music and Drama. Nadat hij een tijdje is gestopt met zijn studie en in een paar bands heeft gespeeld, vormt Bruce samen met Ginger Baker en Eric Clapton een nieuw powertrio, genaamd Cream. Dit is wanneer de muziekindustrie kennis maakt met Jack Bruce zijn meervoudige skills, onder andere het bespelen van de basgitaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heel veel bands

In 1968 stopt de band ermee, maar is Bruce nog lang niet klaar. Hij blijft maar doorgaan met het verspreiden van zijn muziek door middel van soloaklbums, sessiewerk en met heel veel nieuwe bands meedoen of oprichten. Uiteindelijk omen de bandleden van Cream in 2005 nog een keer bij elkaar om een aantal shows te geven. Deze zijn binnen een uur allemaal uitverkocht. Door zijn drugsverleden heeft hij helaas een leverziekte opgelopen en is daaraan in 2014 op 71-jarige leeftijd overleden. Toch blijft hij voortleven in de nieuwe bassisten die wij tegenwoordig kennen. Jack Bruce, welkom in de lijst.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassistendie besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie