Programma's
KRO-NCRV

Swing mee met de funky en jazzy sounds van Marcus Miller

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Swing mee met de funky en jazzy sounds van Marcus Miller

Deze week hebben we een plek gereserveerd voor de levende legende Marcus Miller. Zijn basspel is iconisch en gevarieerd. Van funk tot aan jazzmuziek, hij kan het allemaal. Daarom eren we hem in De Gouden Snaar.

William Henry Marcus Miller Jr. is geboren op 14 juni 1959 in Queens, New York City. Hij groeit op in een muzikaal gezin, waar zijn vader in de kerk speelt als organist en ook koorleider is. Marcus wordt klassiek geschoold in klarinet, maar zijn liefde en passie liggen bij andere instrumenten zoals de basgitaar en het keyboard.

Op 13-jarige leeftijd begint Marcus met het maken van composities. In de jaren die volgen, speelt hij regelmatig in diverse bands in New York en schrijft hij nummers voor artiesten als jazzfluitist Bobbi Humphrey en pianist Lonnie Liston Smith. Dat is de start van zijn grote carrière.

Never too much

Na een goede start wordt Miller al snel één van de meest gevraagde sessiemuzikant in de omgeving. Hij mag met iconische artiesten werken zoals Aretha Franklin, Grover Washington jr. en David Sanborn. Daarnaast maakt hij 2 jaar lang deel uit van de Saturday Night Live band.

Zijn sounds en basspel kun je het beste terugvinden in de muziek van Luther Vandross. Miller heeft een 15-jarige partnerschap met Luther en dat heeft een grote betekenis voor hem. Uiteindelijk wordt dit zijn doorbraak in de muziekindustrie met als grote klassieker Never Too Much, waar je de invloed van Miller kunt horen en voelen. Je wilt bijna je luchtbasgitaar erbij pakken om mee te bassen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Mijn hoed is altijd jazz'

De invloed van Marcus Millers basspel is overal te horen: van films zoals An Amercian Love Story tot muziek van de grootste artiesten, zoals Miles Davis. Maar Marcus is nog lang niet uitgespeeld. Hij zegt hier zelf over: "Ik speel funk, rock en R&B, maar mijn hoed is altijd jazz." Hij is tot aan de dag van vandaag lekker aan het jazzen met zijn basgitaar. Hij krijgt zelfs in december 2021 a Lifetime Achievement Award van het Bass Player Magazine.

Dus Marcus Miller, wij eren jou in de lijst der lijsten. De Gouden Snaar heet je welkom.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie