Programma's
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Nate Mendel

foto: Still YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Nate Mendel

Deze week gaat het in De Gouden Snaar over Nate Mendel van Foo Fighters. Dit trouwe bandlid is een van de enige constante leden van de rockgroep. Zonder het basspel van Nate zou Foo Fighters niet de band zijn die wij nu kennen.

Nathan (Nate) Gregor Mendel is geboren op 2 december 1968 in Richland, Washington. Zijn eerste instrument was geen (bas)gitaar, maar een viool. Op zijn 13de krijgt hij steeds meer interesse in rockmuziek en wordt hij onderdeel van een kleine band. Een goede vriend geeft hem daar de suggestie om de basgitaar te spelen. Nate zegt daar zelf het volgende over: "Ik pakte die bas op en maakte een 20 jaar durende omweg naar punk."

Nate zit aan het begin van zijn carrière in meerdere bands, bijvoorbeeld in Diddly Squat, Brotherhood en Christ On A Crutch. Uiteindelijk vormt hij samen met zijn huisgenoot Dan Hoerner en William Goldsmith de band Sunny Day Real Estate (SDRE) in 1992.

Foo Fighters era

Als Nate en William bij de Sunny Day Real Estate spelen, worden zij benaderd door Dave Grohl. Hij heeft een soloproject, genaamd Foo Fighters, waarvoor hij muzikanten zoekt. En hij kan niemand anders bedenken dan Nate en William. Nate en William zeggen allebei "ja" en Nate gaat nooit meer weg. Hij is een van de enige constante leden, samen met Dave Grohl.

In de beginjaren van de band is Nate nog aan het zoeken naar wat voor basspel hij wil spelen. Hij denkt eerst dat hij altijd de liedjes zo moeilijk mogelijk moet maken en ook zo veel mogelijk bas in moet brengen. Toch komt hij erachter dat het meer over de melodische balans gaat en het versterken van de andere instrumenten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trouw naar zijn band

Foo Fighters wordt een wereldwijd fenomeen en de mannen rocken alles los. Nate is altijd trouw aan Foo Fighters, zelfs wanneer SDRE weer bij elkaar komt om nog een paar albums te maken. Tot aan de dag van vandaag speelt de 55-jarige Nate bij Foo Fighters en geniet hij van zijn rockleven. Hij staat op alle Foo Fighters albums, een geweldig rock-cv. Daarbij heeft hij zelfs met de band een eigen horror-komedie film gemaakt, genaamd Studio 666.

Hij ziet er misschien niet uit als een punkrocker, maar met zijn sounds is hij dat overduidelijk wel! Welkom in de grootste bassistenlijst, Nate Mendel.

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie