Programma's
KRO-NCRV

Rinus Gerritsen: de eerste Nederlandse bassist met de iconische Danelectro basgitaar

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Rinus Gerritsen: de eerste Nederlandse bassist met de iconische Danelectro basgitaar

Deze keer in De Gouden Snaar hebben we iemand van Nederlandse bodem: Rinus Gerritsen van Golden Earring. De legendarische bassist betekent veel voor de Nederlandse rockmuziekindustrie en is tot op de dag van vandaag niet weg te denken uit de muziekscene.

Marinus (aka Rinus) Gerritsen is geboren op 9 augustus 1946 in Den Haag. Al vanaf zijn tienerjaren is hij bezig met het maken met muziek, vooral samen met zijn vriend George Kooymans. Samen kiezen ze voor de naam waaronder ze later bekend worden: Golden Earring. Rinus is eerst gitarist in de band, maar omdat de jongens geen bassist kunnen vinden, besluit Gerritsen de basgitaar te bespelen. En hij weet meteen dat dit zijn muziekinstrument is.

Van zilver naar Golden Earring

Rinus en George beginnen hun carrière als coverband en spelen op allerlei (dans)scholen in Den Haag. Toch missen ze een bepaalde sound, waarmee ze zich kunnen onderscheiden van andere bands. Dat lukt uiteindelijk met de sounds van Barry Hay en Cesar Zuiderwijk. Hiermee is de band compleet en gaan ze los. In deze formatie bereiken ze al snel groot internationaal succes en met hun nummers veroveren ze menig hart. In Radar Love hoor je hoe Rinus bas speelt als geen ander.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rock on dude!

Rinus Gerritsen staat bekend om zijn dubbelnek gitaar. De allereerste basgitaar die hij bezit, is helemaal gemaakt door zijn vader. Op dat punt heeft Rinus als eerste Nederlandse popmuzikant een Danelectro basgitaar. Hoe iconisch! Helaas wordt deze bas gestolen tijdens een tour door Amerika. Flauw hè?

​​Op het moment dat Golden Earring gaat stoppen in 2021, was het de oudst bestaande rockband van heel Nederland. Als dat geen indrukwekkende prestatie is! Maar Rinus' carrière is nog niet voorbij. Op 76-jarige leeftijd rockt hij nog altijd lekker door op tours en heeft hij nog steeds invloed op de rockindustrie. Rinus, welkom in de lijst!

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie