Programma's
BNNVARA

De Perzische versie van Bella Ciao werd een strijdlied voor Iraanse vrouwen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Perzische versie van Bella Ciao werd een strijdlied voor Iraanse vrouwen

In Iran komen vrouwen de afgelopen dagen in actie om te protesteren tegen de moord op de 22-jarige Mahsa Amini door de religieuze politie. Bij Jan-Willem Start Op vertelt Marieke hoe een Perzische versie van Bella Ciao is uitgegroeid tot een strijdlied voor de demonstrerende vrouwen.

De 22-jarige Mahsa Amini werd in de Iraanse hoofdstad Teheran gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet volgens de strenge voorschriften droeg. Na haar arrestatie werd ze door de religieuze politie mishandeld, en stierf ze later aan haar verwondingen. Als gevolg van de brute moord komen Iraanse vrouwen massaal de straat op, waar ze uit protest hun hoofddoeken verbranden.

Bij Jan-Willem Start Op vertelt Marieke over haar Iraanse vriendin, die zelf het land wist te ontvluchten. "Niet lang geleden, vlak voor de coronacrisis, heeft ze ook haar twee dochters uit Iran weten te krijgen", vertelt Marieke. "Ze wilde heel graag dat haar dochters daar niet zouden opgroeien, omdat vrouwen daar zo onderdrukt worden. Het was heel emotioneel, toen ze mij appte: 'Ze zitten in het vliegtuig. Ze zijn weg daar.'"

Nu probeert ze terug te keren naar Iran, om nog één keer haar moeder te zien. "Zolang dit regime aan de macht is, kan dat niet", vertelt Marieke.

Bella Ciao

Bij het heftige verhaal stuurde Marieke ook een cover mee van Bella Ciao, het van oorsprong Italiaanse nummer dat geschreven werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat in recente jaren bekend werd door het gebruik in de serie La Casa de Papel. Een Iraanse zangeres vertaalde het nummer in het Perzisch, waar het nummer een strijdlied is geworden voor een nieuwe generatie demonstranten.

"Het is een nieuw begin in een donkere wereld", luidt de hertaalde tekst van het nummer. "Het venster van nieuwe dromen staat weer open."

Bekijk het gesprek en de Perzische versie van Bella Ciao hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie