Programma's
KRO-NCRV

Donald 'Duck' Dunn leerde bas spelen door te luisteren naar zijn favoriete platen

foto: YouTube-Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Donald 'Duck' Dunn leerde bas spelen door te luisteren naar zijn favoriete platen

Deze week eren we in De Gouden Snaar een man waarvan weinig mensen zijn naam kennen, maar wel een iconische quote uit een filmklassieker: Donald ‘Duck’ Dunn. De Amerikaanse bassist speelde op duizenden platen op het Stax platenlabel.

Donald ‘Duck’ Dunn is geboren op 24 november 1941, in de rock & roll-stad Memphis, Tenessee. De bijnaam ‘Duck’ heeft Donald van zijn vader gekregen, omdat ze vaak samen Disneyfilms keken. De muzikale invloed voor Donald zat niet in de familie, maar juist bij kennissen en vrienden. Hij groeide samen op met een andere bekende muzikant: Steve Cropper. Rond Donalds tiende verjaardag hoort hij Steve gitaar spelen en raakt hij meteen geïnspireerd om mee te doen.

Dunn gaat niet voor de gitaar, maar kiest voor de bas. Hij leert zichzelf spelen door te luisteren naar de platen die hij thuis heeft liggen en uit te vogelen hoe de baslijnen op zijn favoriete albums gespeeld worden.

Een aantal jaar later vormt hij samen met Steve Cropper de band Stoots. Samen begonnen ze hun zoektocht om hun groove en sound te vinden in de muziekwereld. Uiteindelijk ondertekent de band een contract bij recordlabel Stax en definiëren zij de sound en vibe van het label. In 1961 scoorde de band eindelijk hun eerste nationale hit als nieuwe bandnaam The Mar-Keys met het nummer Last Night. Na de release van die plaat zijn Dunn en Cropper enorm gewild als sessiemuzikanten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de jaren 70 wordt het recordlabel Stax opgeheven, maar dat betekent niet het einde van Donalds avontuur. De deuren gaan massaal open voor hem en zijn goede vriend. Hij mag meespelen met bekende artiesten zoals Eric Clapton, Rod Stewart, Freddie King en natuurlijk The Blues Brothers. Als mensen Donald ergens van kennen, is het zijn rol geweest in de film The Blues Brothers. Hij speelt daar zichzelf en mag daar de iconische zin uitspreken: "We had a band powerful enough to turn goat piss into gasoline!" Hij mocht later ook in het vervolg van de hitfilm spelen als zichzelf.

Donald Dunn heeft letterlijk basgitaar gespeeld tot zijn dood. In mei 2012 geeft Dunn een optreden met Cropper in Japan, en overlijdt hij later die nacht in zijn slaap. Hij is 70 jaar geworden. Ondanks dat hij niet meer bij ons is, heeft zijn groovy basspel nog altijd invloed en kunnen we altijd van hem genieten in The Blues Brothers. Welkom in de Gouden Snaar lijst, Donald Duck Dunn.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie