Programma's
KRO-NCRV

Nathan East maakte zijn jongensdroom waar op de bas

foto: YouTube-screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Nathan East maakte zijn jongensdroom waar op de bas

De naam Nathan East komt je misschien niet bekend voor, maar je hebt hem ongetwijfeld al eens horen spelen. Emmely de Wilt brengt deze week een ode aan de bassist in De Gouden Snaar.

Nathan Harrell East is geboren op 8 december, 1955 in Philadelphia, Pennsylvania. Hij is samen met zijn vijf broers en drie zussen als katholiek opgegroeid en ging regelmatig naar de kerk, waar zijn liefde voor de muziek ontstond.

Toen East viertien was, kreeg hij interesse in de basgitaar. Hij wilde samen met zijn broers, Raymond en David, spelen in de kerk. Nathan werd toen vooral beïnvloed door zijn helden James Jamerson en Paul McCartney.

Na een tijdje in de kerk te hebben gespeeld, krijgt Barry White het spel van Nathan te horen en is meteen fan. Op 16-jarige leeftijd mag Nathan mee op tour met de wereldberoemde bariton en daar realiseert hij dat dit zijn roeping is. East besluit om naar de universiteit van San Diego te gaan om daar muziek te studeren.

De jongensdroom

En dan worden Easts dromen binnen een mum van tijd werkelijkheid. De bassist mag mee op tournee met grote namen zoals Kenny Loggins, Phil Collins en Eric Clapton, en deelt ook nog eens het podium met Toto.

Ook buiten het podium is East succesvol: hij duikt de studio in met wereldsterren als Whitney Houston en Michael Jackson. En daar blijft het niet bij: de bassist blijft jarenlang een fenomeen, en wordt ook door de volgende generaties artiesten, waaronder The Weeknd en Daft Punk, uitgenodigd om nummers in te spelen.

Daarnaast blijkt Nathan ook nog eens een uitstekende songwriter te zijn. Hij heeft bijvoorbeeld een grote bijdrage geleverd aan de hit Easy Lover van Phil Collins en Philip Bailey, ook bekend van Earth Wind & Fire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ouch… iets té enthousiast

Je zou denken dat Nathan zich helemaal niet hoeft te bewijzen met zo’n lijst aan artiesten. Maar toch heeft iedereen wel één idool. East heeft veel bewondering voor Verdon White van Earth, Wind & Fire, en is dan ook verheugd wanneer Toto (waarmee East op tournee is) in 2010 in Zwitserland een double bill speelt met de vermaarde discoband.

East ziet White op de voorste rij zitten, en besluit alles uit de kast te halen om indruk te maken op zijn grote voorbeeld. "Ik wilde aan Verdine laten weten dat hij the man is", vertelt East later. "Dus ik besloot om te lopen op de plaats, met grote stappen, toen het plotseling voelde alsof het podium onder me verdween."

De bassist verbijt de pijn en maakt het optreden af. "We speelden nog een nummer, en toen liep ik van het podium en dacht: waarom doet dit nog steeds pijn?" Een bezoek aan het ziekenhuis maakt later duidelijk dat de podiumcapriolen van East hem een gescheurde pees hebben opgeleverd.

Met meerdere Grammy’s op zak is deze man niet meer uit de muziekindustrie te slaan. Zijn heerlijke basspel is een onderdeel van een indrukwekkende lijst aan klassieke tracks, dus het is uiterst verdiend dat Nathan East geëerd wordt in De Gouden Snaar.

Bekijk Emmely's volledige ode aan Nathan East hieronder:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie