Programma's
KRO-NCRV

John Entwistle geeft z’n eigen draai aan de basgitaar

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. John Entwistle geeft z’n eigen draai aan de basgitaar

Met zijn vliegensvlugge basspel legde John Entwistle de basis voor de vlammende rocksongs van The Who. In De Gouden Snaar brengt Emmely de Wilt een ode aan de man die bekendstond als The Ox, The Quiet One, Big Johnny Twinkle en Thunderfingers.

Jaren voordat hij geschiedenis schrijft met songs als My Generation, Won't Get Fooled Again en Baba O'Riley, wordt de muziek er al met de paplepel ingegoten bij John Alec Entwistle. Hij groeit op als enig kind in een muzikale familie, waarin zijn vader Herbert trompet speelt en zijn moeder Maud piano. Wanneer John zeven jaar is, gaat hij op pianoles, maar daar blijkt zijn passie voor muziek niet te liggen. Op zijn elfde switcht hij naar de trompet, vervolgens probeert hij de Franse hoorn, maar nog steeds voelt Entwistle dat hij zijn instrument nog niet gevonden heeft.

Van jazz naar rock ’n' roll

Uiteindelijk ontmoet hij Pete Townshend, mede-oprichter van The Who, in zijn tweede jaar van de middelbare school. John en Pete besluiten om een jazzgroep te starten met als naam The Confederates. Bij de eerste show merken de heren al dat jazz niet hun droomgenre is, en wordt er een overstap gemaakt naar de rock 'n' roll.

Na een zoektocht naar nieuwe bandleden en een naam, werd The Who in 1964 opgericht. Deze samenstelling bestond uit frontman Roger Daltrey, Pete op de gitaar, Keith Moon op de drums en John op de basgitaar. Met dat instrument kan hij prima uit de voeten, wat blijkt op zijn genadeloos snelle werk op onder andere My Generation.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bassist met de vrouwenmagneet

Mede dankzij het spectaculaire basspel van John Entwistle, groeit The Who uit tot een van de grootste rockbands ter wereld. En ook naast het podium leefde de bassist snel: Entwistle staat bekend als groot liefhebber van drank, drugs en vrouwen.

Dat zou uiteindelijk een fatale cocktail blijken, wanneer Entwistle op 27 juni 2002 overlijdt aan een hartaanval, met cocaïne in zijn lichaam en een stripper in het bed van zijn hotelkamer. Ondanks zijn tragische einde beïnvloedt hij nog steeds jonge bassisten om niet op de achtergrond te staan, maar juist jezelf te laten zien.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie