Programma's
KRO-NCRV

Thin Lizzy-frontman Phil Lynott kon eerst geen toon houden

foto: Albumhoes
  1. Nieuwschevron right
  2. Thin Lizzy-frontman Phil Lynott kon eerst geen toon houden

Een gewone jongen uit Ierland die over heel de wereld bekend werd. Phil Lynott is de basist, zanger en oprichter van Thin Lizzy en heeft daarmee de harten in zijn thuisland en ver daarbuiten veroverd met zijn spel en rockmuziek.

Phillip Parris (aka Phil) Lynott wordt geboren op 20 augustus 1949 in Staffordshire, Engeland. Zijn moeder komt uit Dublin, Ierland en zijn vader uit Georgetown, Brits Guyana. Phil wordt alleen opgevoed door zijn moeder en hij brengt een groot deel van zijn jeugd door bij zijn grootouders in Dublin, de plek waar hij het allerliefste komt.

Pas in zijn tienerjaren begint het maken van muziek bij hem te borrelen en besluit hij om mee te doen met een kleine band, waar hij aan zijn zangkunsten wil werken. Op dat moment ontdekt Lynott dat zijn keelamandelen te groot zijn, en hij hierdoor moeilijk toon kan houden. Een operatie blijkt nodig.

Thin Lizzy

Omdat hij voorlopig zijn stem niet meer kan gebruiken voor zang, besluit Lynott aan de slag te gaan met de basgitaar. Hij wordt steeds comfortabeler en beter op de bas en zijn stem klinkt nu ook zoals hij zou moeten klinken. Er wordt een nieuwe band gevormd onder de naam Thin Lizzy. Al snel wordt de band populair in Ierland en begint er een groot avontuur voor de bandleden, dankzij successen als The Boys Are Back In Town en een cover van Whiskey In The Jar. Daarnaast weet de frontman ook als soloartiest te scoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De val van Thin Lizzy en Phil

Het lijkt allemaal voor de wind te gaan voor de Ierse rocker. Hij is beroemd, scoort met zijn muziek en heeft twee dochters met Caroline, de liefde van zijn leven. Dat geluk zou helaas van korte duur zijn.

Begin jaren 80 gaat het allemaal bergafwaarts, zowel voor de band als voor Lynott. Thin Lizzy kan het succes moeilijk vasthouden en Phil krijgt een drugsverslaving en astma-aanvallen. Hierdoor besluit de band te stoppen in 1983. In de jaren daarna heeft Phil een moeilijke strijd met drank en drugs. Het wordt alleen maar erger, tot het punt dat hij tijdens kerst instort. Hij overlijdt op 4 januari 1986 op 36-jarige leeftijd.

Ondanks dat hij veel te jong is gestorven, horen we zijn invloed op de bas tot op de dag van vandaag en mogen wij deze legende niet vergeten. Welkom in de Gouden Snaar-lijst, Phil Lynott.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie