Programma's
KRO-NCRV

De zelfverzekerde Jaco Pastorius weet zich in elke band te praten

foto: YouTube Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. De zelfverzekerde Jaco Pastorius weet zich in elke band te praten

Deze week in De Gouden Snaar, een man die zichzelf regelmatig 'the world’s greatest bass player' noemt, Jaco Pastorius. Hij staat bekend om zijn hypermobiele vingers en zijn smooth talking. Deze man móét geëerd worden.

John Francis Anthony 'Jaco' Pastorius III wordt geboren op 1 december 1951 in Florida. Muziek is niet ver te zoeken in huize Pastorius. Zijn vader speelt de drums en dat beïnvloed de jonge Jaco om ook te beginnen bij de drums. Naast muziek is sport ook een grote hobby van de muzikant. Hij speelt honkbal, basketbal en American Football. Helaas krijgt hij op 13-jarige leeftijd een polsblessure tijdens het spelen van American Football. Hierdoor kan hij niet meer de drums spelen, maar dat weerhoudt hem er niet van om verder te gaan in de muziek. Jaco’s gevoel van ritme blijft, dus besluit hij verder te gaan op de basgitaar.

Uiteindelijk geeft Jaco muziekles, vooral basgitaar, op de Universiteit van Miami. Daar raakt hij bevriend met jazzgitarist Pat Metheny, een leraar op de universiteit. Samen met twee andere muzikanten, Paul Bley en Bruce Ditmas, nemen ze een album op en dit leidt tot grote kansen voor Jaco.

Weather Report: only sunshine!

Voordat Jaco’s eigen debuutalbum uitkomt, gaat hij naar een concert van de jazz fusion-band Weather Report. Na dat concert is Jaco fan en gaat hij naar de keyboardist Joe Zawinul, degene die de band leidt, en introduceert hij zichzelf op een unieke manier. Jaco’s openingszin is: "I’m John Francis Pastorius III. I’m the greatest bass player in the world." Deze aanpak kan Joe erg waarderen en hij vraagt daar of hij een demo tape mag opnemen. Joe is zeer onder de indruk van de skills die Jaco beheerst en nadat Alphonso Johnson de band verlaat, mag Jaco deze plek vullen. Hij voelt zich daar helemaal op zijn plek en dat hoor in je terug in de muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na zon komt regen

Jaco speelt van 1976 tot 1981 in Weather Report. Tijdens zijn tijd bij de band, krijgt hij alcohol- en drugsproblemen die alsmaar erger worden. Daarbij heeft hij ook last van zijn mentale gezondheid en dat leidt niet tot goed gedrag.

Helaas komt de legende op een tragische manier aan zijn einde. Tijdens het uitgaan krijgt hij ruzie met een uitsmijter van een club. Hij wordt zwaargewond het ziekenhuis binnengebracht en belandt in een coma, waar hij nooit meer uitkomt. Jaco Pastorius wordt slechts 35 jaar oud. Maar zijn muziek en invloed zullen altijd onsterfelijk zijn. Welkom in De Gouden Snaar, Jaco Pastorius.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie