Programma's
KRO-NCRV

Gail Ann Dorsey bracht Supreme Female Energy naar de band van Bowie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gail Ann Dorsey bracht Supreme Female Energy naar de band van Bowie

Als vaste bassist van David Bowie en veelgevraagd sessiemuzikant verdient Gail Ann Dorsey zonder twijfel een plek in De Gouden Snaar. Tijdens Het Oor Wil Ook Wat brengt Shay Kreuger een ode aan de Amerikaanse artiest.

Bij Gail Ann Dorsey (1962) zit de liefde voor muziek er al vroeg in. In haar jonge jaren in het Amerikaanse Philadelphia bespeelt ze een keur aan instrumenten, waaronder gitaar, klarinet en drums. Maar wanneer Dorsey zich bij bandjes probeert aan te sluiten, blijken die vrijwel altijd alleen nog een vacature voor een bassist te hebben. Er zat maar één ding op: de basgitaar oppakken.

Uiteindelijk verhuist Dorsey als 22-jarige naar Londen om haar carrière als professioneel muzikant van de grond te krijgen. Dat lukt prima: na het opnemen van een paar demo's verschijnt ze op de radar van verschillende artiesten.

Het begin van een baslegacy

Een van die artiesten is een absolute grootheid: David Bowie. De Britse legende is onder de indruk van Dorseys spel en neemt contact met haar op. Het klikt uitstekend tussen de twee, en niet alleen op muzikaal gebied; Dorsey en Bowie raken goed bevriend.

Vanaf 1995 maakt Dorsey deel uit van de band van Bowie, waar ze overigens meer doet dan alleen bassen. De Amerikaanse blijkt ook nog eens over een uitstekende zangstem te beschikken, wat ze bewijst wanneer ze tijdens optredens de partij van Freddie Mercury in Under Pressure voor haar rekening neemt. Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Living the dream

Dorsey is van 1995 tot en met zijn dood in 2016 de vaste bassist van David Bowie. Dit was bijzonder, omdat de zanger erom bekendstaat dat hij vaak switchte van muzikanten. Na de dood van David Bowie, gaat ze nog verder om hem te eren op de Celebrating David Bowie tour.

Naast haar werk met Bowie brengt Dorsey ook nog eens drie soloplaten uit én werkt ze samen met grote acts als Gang of Four, The The en Tears for Fears. Reden genoeg dus voor een plekje in de lijst van De Gouden Snaar!

Bekijk de volledige ode van Shay Kreuger aan Gail Ann Dorsey hieronder:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie